Het mobiele team van Wikipedia lanceert een nieuwe pagina die wijst naar artikelen over locaties die zich vlakbij je bevinden, dankzij het gps-signaal in je smartphone.


Nearby, zoals de nieuwe functie heet, maakt gebruik van geografische coördinaten, die de online encyclopedie sinds januari kan opslaan bij zijn artikelen. Dat is mogelijk via de nieuwe GeoData-extensie, die in januari werd toegevoegd aan MediaWiki, de software waar onder meer Wikipedia op draait.

“Samen met het doel om meer bewustwording te creëren voor nabijgelegen omgevingen voor bestaande lezers, hopen we dat dit simpele stuk gereedschap nieuwe redacteurs zal aantrekken voor onze artikelen, of het nu gaat om het bijwerken van de informatie over de tentoonstellingen in een lokaal museum, of simpelweg het toevoegen van een afbeelding aan een nabijgelegen park dat staat te springen om een kopbeeld met correcte licentie”, schrijft softwareingenieur Jon Robson van de Wikimedia Foundation woensdag in een aankondiging.


Zelf smartphonefoto"s toevoegen
Wikipedia Nearby gaat dus verder dan alleen het tonen van artikelen in je omgeving, maar biedt ook de mogelijkheid om direct afbeeldingen te uploaden die een artikel kunnen illustreren. Die mogelijkheid voegde Wikimedia, de nonprofitorganisatie achter Wikipedia, afgelopen maart al toe.

“Smartphones met camera’s worden steeds gangbaarder en steeds meer mobiele sites en apps mikken erop om mensen zover te krijgen om te ontdekken en de wereld om hen heen te fotograferen, dus had het zin voor ons mobiele webteam om deze functie naar Wikipedia te brengen”, schreef productmanager Maryana Pinchuk destijds.

Je moet overigens wel een account hebben geregistreerd en ingelogd zijn om een mobiele foto bij een artikel te kunnen plaatsen.

Nearby is geïntroduceerd voor smartphones, maar zou ook moeten werken op de desktopversie van de online encyclopedie. Wie de mobiele site van Wikipedia bezoekt, moet wel eerst toestemming geven om zijn locatie te gebruiken. Hij kan dan vervolgens in het menu (herkenbaar aan een knop met horizontale balken) de functie selecteren.

Testfase
Nearby bevindt zich voorlopig nog in de bètafase, maar we hebben al gezien dat hij verwijst naar Engelstalige pagina’s over België. We hebben nog geen Nederlandstalige variant kunnen vinden van de locatiegerichte dienst, maar dat komt wellicht in de nabije toekomst.

Mobiele gebruikers kunnen de geoptimaliseerde site direct bezoeken via deze link. De desktopvariant van Nearby is beschikbaar op deze pagina.