Microsofts nieuwe Xbox One spelconsole haalt zijn rekenkracht uit chips van AMD. Volgens een voormalige vice-president bij AMD is die deal meer dan 3 miljard dollar waard.


Of je nu een PlayStation 4, Wii U of Xbox One koopt, voor AMD betekent het sowieso geld in het laatje. De chipfabrikant is in elk van de drie spelconsoles terug te vinden.

In het geval van Microsofts Xbox One is die deal meer dan 3 miljard dollar waard. Dat meldt Bob Feldstein, een voormalige vice-president bij AMD, op zijn LinkedIn-pagina.


“Mijn betrokkenheid was gericht op business management en onderhandelen over leveringsovereenkomsten,” schrijft Feldstein. “Dit vroeg om de coördinatie van verschillende functionele teams binnen AMD en regelmatige vergaderingen met managementteams, verantwoordelijk voor het afhandelen van de uitdagingen die bij complexe meerjarendeals komen kijken. Dit project heeft een waarde van meer dan 3 miljard dollar.”

De Xbox One draait niet op één, maar twee besturingssystemen die worden aangedreven door een aangepaste versie van Microsofts Hyper-V hypervisor. Enerzijds heb je het Xbox OS voor games en anderzijds een Windows kernel voor apps (en dan is er nog het Host OS dat de machine opstart).

De acht kernen van de CPU bieden voldoende rekenkracht om de twee besturingssystemen te ondersteunen en kunnen worden ingezet naar gelang de eisen. De CPU is vermoedelijk geklokt op 1,5 tot 2GHz en de GPU zit waarschijnlijk rond 1GHz.

De APU (CPU en GPU) is gebaseerd op de Jaguar-architectuur. Dat is de opvolger van de Bobcat-architectuur, die werd gebruikt voor het bouwen van de Ontario, Zacate en Hondo APU’s.

AMD’s aandelen zijn bijna 2,5 procent gestegen als gevolg van haar aanwezigheid in de nieuwe generatie spelconsoles, en dat is duidelijk wat waard voor AMD. De fabrikant krijgt het de laatste tijd dan ook zwaar te verduren op de pc-markt, waar het haar plaats als tweede grootste leverancier van processors sinds kort heeft moeten afstaan.