Shared server en software hosting in de lift

Wil je het beheer en onderhoud van de bedrijfsinfrastructuur uit handen geven? Kies je dan voor een dedicated of voor een shared server? Of voor de combinatie shared server-software hosting?

Wanneer je besluit om het beheer en onderhoud van de bedrijfsinfrastructuur uit handen te geven, worstelen bedrijven – zowel klein als groot – nog altijd met de vraag “kies ik best voor dedicated of voor shared server hosting?” Of met andere woorden: “zit ik zelf achter het stuur van mijn server of stap ik in als passagier?” Vandaag kiezen bedrijven echter steeds meer voor de shared server-software combinatie: een gestandaardiseerd en uniform platform dat ze delen met anderen met daar bovenop een gevirtualiseerd softwarepakket van waaruit ze zelf hun keuze kunnen maken. Het voordeel? Bye bye passagier, hallo co-piloot!

 

Dedicated versus shared

Bedrijven die vandaag kiezen voor dedicated server hosting doen dat omwille van de autonomie die ze daarvoor in de plaats krijgen. Ze kunnen – op het moment dat ze dat  zelf wensen – plug-ins, updates of add-ons organiseren. Een shared oplossing, waarbij meerdere bedrijven gebruikmaken van dezelfde server, biedt dan weer het voordeel van een lagere instapdrempel en kostprijs. Deze gestandaardiseerde omgeving is minder flexibel op het vlak van geïnstalleerde toepassingen en tijdstip van updates, maar die beperking in vrijheid is net om te voorkomen dat bedrijven die dezelfde server delen elkaars gebruikerservaring zouden beïnvloeden.

Het komt er dus nog altijd op aan de juiste afweging te maken tussen controle, flexibiliteit, veiligheid en kostprijs. Ben je op dat moment gekomen, dan is het belangrijk te weten dat er ook tussenoplossingen en combinatiemogelijkheden bestaan. Is databeveiliging topprioriteit? Dan is een dedicated server de perfecte oplossing voor jouw databeheer en -opslag. Weet dat je de keuze hebt tussen een dedicated server of het plaatsen van alle servers in een eigen netwerksegment en dat je daarbovenop gebruik kan maken van gevirtualiseerde software. Is prijs doorslaggevend, maar wil je toch ook de nodige flexibliteit? Dan is shared hosting met software virtualisatie meer iets voor jou.

 

Beste van beide werelden

Door software en hardware van elkaar los te koppelen, creëer je veel meer opties en kan je de voordelen van een shared omgeving toch koppelen aan meer autonomie, flexibiliteit en keuzemogelijkheid in de software keuze? In dit model worden uniforme lagen gecreëerd van de hardware, het operating systeem en de applicaties. Door deze los te koppelen van elkaar, behoort de server dus niet meer expliciet toe aan één bedrijf, maar maakt die gebruik van een gestandaardiseerd platform dat altijd beschikbaar is, en waar de software op maat van de eindgebruiker naartoe wordt gestreamed.

In dit model kunnen niet alleen updates en onderhoud beter gepland worden, ook de beschikbaarheid van de applicaties ligt hoger. De server hoeft niet meer stilgelegd worden om bijvoorbeeld een patch te installeren. Daarenboven, kunnen alle voorbereidingen overdag genomen en getest worden. Loopt alles goed, dan kan gelijk overgeschakeld worden…zonder dat je daar als eindgebruiker iets van merkt. Ondanks het feit dat je hierbij het stuur toch moet afgeven, heb je als co-piloot toch nog inspraak in de koers die wordt gereden.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business