Eurocommissaris Neelie Kroes wil een eengemaakte Europese mobiele markt mogelijk maken tegen 2015.

Advertentie

Neelie Kroes, eurocommissaris voor de digitale agenda, droomt van een Europese mobiele markt en wil die nog binnen twee jaar verwezenlijken, voor het einde van haar ambtstermijn.

Kroes pleit al langer voor meer samenwerking op de Europese telecommarkt.

Tijdens de European Business Summit in Brussel zei ze dat de Europese Commissie binnenkort met voorstellen naar buiten zal komen om de muren tussen de telecombedrijven van de 27 EU-lidstaten neer te gooien, om zo een eengemaakte markt voor mobiele gebruikers mogelijk te maken.

“Een telecommarkt zonder grenzen en zonder fragmentatie is de voornaamste prioriteit voor de rest van mijn mandaat,” vertelde Kroes. De 71-jarige eurocommissaris is niet van plan om op pensioen te gaan vooraleer alle hindernissen voor een Europese markt zijn overwonnen.

Vorig jaar heeft Europa de hoge roamingkosten voor bellen, sms’en en surfen binnen de Europese grenzen al eens aangepakt, maar een eengemaakte markt zou die prijzen nog verder kunnen doen dalen. Bovendien kan een Europese markt de implementatie van nieuwe mobiele technologieën, zoals 4G, bevorderen.

De Commissie hoopt dat de eenmaking de Europese telecombedrijven een competitief voordeel kan opleveren ten opzichte van hun Amerikaanse tegenhangers. Terwijl in de Verenigde Staten slechts zes grote telecombedrijven actief zijn, telt de EU momenteel meer dan 100 verschillende bedrijven.