VMware Forum is een gratis, regionale versie van het jaarlijkse VMworld. Een conferentie waar VMware zijn nieuwste ontwikkelingen presenteert in combinatie met netwerk-mogelijkheden met een aantal partners en sponsors. Voor het eerst werd VMware Forum in Europa gehouden en meteen ook in 22 Europese landen, waarbij België de aftrap mocht geven. Met ongeveer 200 aanwezigen […]

VMware Forum is een gratis, regionale versie van het jaarlijkse VMworld. Een conferentie waar VMware zijn nieuwste ontwikkelingen presenteert in combinatie met netwerk-mogelijkheden met een aantal partners en sponsors.

Voor het eerst werd VMware Forum in Europa gehouden en meteen ook in 22 Europese landen, waarbij België de aftrap mocht geven. Met ongeveer 200 aanwezigen toch een succes.
De keynote door Country Manager Luc Costers en Benelux Directeur Marc Groetelaars bevatte drie grote onderwerpen. Ze startten met hun toekomstvisie van het datacenter.

Virtualisatie is intussen behoorlijk ingeburgerd, maar er werd tot nu toe teveel gefocust op processoren en geheugen. Met de extra aankomende onderdelen in de vSphere suite wordt gestreefd naar wat VMware noemt het Software-Defined Data Center.

In het Software-Defined Data Center wordt naast rekenkracht ook de volledige storage-stack en netwerk-stack in software beheerd en verwerkt. Dit met als doel om alle hardware fouten te kunnen opvangen in de software en vooral ook de tijd die nodig is om virtuele omgevingen op te zetten in te korten. Engineering Manager Olivier Struye wist na afloop te vertellen dat in de nieuwste versie van vSphere zaken als vVOL en vSAN worden toegevoegd om het opslag gedeelte verder te kunnen indelen, dit staat echter nog op het programma voor later.

Nu al kan met tiers en pools worden gewerkt voor zowel opslag- als netwerk. Op die manier kan, eventueel in combinatie met de vCloud Suite, een medewerker of klant een omgeving aanvragen met bepaalde eisen en de software zorgt er dan voor dat deze op zeer snelle opslag, of net zeer veilige opslag terecht komt en in de juiste, beschermde netwerken.

Een tweede thema was de cloud, meer bepaald de zogenaamde Hybrid Cloud. Dit is een techniek die ervoor zorgt dat het interne datacenter verbonden wordt met een externe provider, die een gelijkaardige software-laag heeft. Op die manier kunnen lokale omgevingen, al dan niet tijdelijk, overgezet worden naar dit extern datacenter. Dit is zeer interessant als backup die onmiddellijk in productie kan worden geplaatst, of bij tijdelijke performantieproblemen om snel één groot datacenter te kunnen bouwen.

Daarvoor heeft VMware in de Benelux alleen al een 60-tal partners die deze dienst aanbieden. Ze benadrukken echter dat er even vlot moet kunnen teruggegaan worden van de externe cloud naar het interne datacenter.

De hoofdvogel kwam echter op het eind: in maart 2013 werd het VMware Horizon platform gelanceerd. Dit is een suite die het beheren van zowel fysieke als virtuele desktops eenvoudiger maakt en uit drie modules bestaat: Horizon Mirage om fysieke machines mee te beheren en up te daten.

Horizon View dat het eerdere VMware View vervangt en wat virtuele desktops beheert. Tot slot is er Horizon Workspace dat gegevens beheert zoals documenten, applicaties en mobiele apparaten. Dit laatste onderdeel is het enige wat nog niet aanwezig is in de recentste versie van VMware Horizon Suite.

Tijl Deneut specialiseerde zich in data center technologie met een focus op Storage Area Networks (SAN), netwerken en server virtualisatie. Hij geeft o.a. cursussen i.s.m. VOKA omtrent virtualisatie-optimalisatie aan een breed KMO publiek. In 2008 studeerde hij af als Master Informatie & Communicatietechnieken aan HOWEST.