Google werkt aan oplossing voor fragmentatie Android

Google werkt aan een oplossing voor de fragmentatie in Android, maar zal zeker aan hetzelfde tempo blijven innoveren in het platform.

Google is zich bewust van het voortdurende probleem van fragmentatie bij Android, maar zegt dat het toch op een snel tempo zal blijven innoveren. Tegelijk zoekt het Androidteam naar een oplossing om de updates sneller naar nieuwe toestellen te brengen.

Dat nieuws kregen we te horen tijdens een vraag-en-antwoord tussen ontwikkelaars en het Androidteam op de Google I/O-conferentie in San Francisco. “We zijn er veel mee bezig en werken er aan om het ontwikkelingsproces verder te stroomlijnen en de software meer modulair te maken,” vertelde Dave Burke, hoofd ontwikkeling voor het Androidplatform.

[related_article id=”158901″]

Android krijgt al praktisch van bij het ontstaan te kampen met fragmentatie. Smartphone- en tabletfabrikanten kunnen het tempo waaraan Google nieuwe updates uitbrengt niet bijhouden, waardoor het soms maanden kan duren vooraleer de update op de toestellen verschijnt.

Daardoor is er nu nog een grote hoeveelheid toestellen in omloop die draaien op het drie jaar oude Android 2.3 Gingerbread, terwijl het meest recente Android 4.2 Jelly Bean maar gestaag aan marktaandeel wint.

Modulaire software

Volgens Burke zou een meer modulaire software er voor moeten zorgen dat fabrikanten sneller updates en tweaks kunnen doorvoeren in aparte onderdelen van de software.

Burke zei ook nog dat Google probeert een beter begrip te krijgen van de verschillende types hardware waar Android op draait. Veel instaptoestellen in opkomende markten draaien het oudere Gingerbread vanwege hardwarebeperkingen, zoals beschikbaar geheugen.

“We proberen Android efficiënter te maken, zodat instaptoestellen de software kunnen gebruiken,” vertelde Burke.

Blijven innoveren

Ondanks de fragmentatie is het Androidteam niet van plan om de innovatie op het platform te vertragen. Integendeel zelfs.

“Android staat nog in zijn kinderschoenen,” zei Burke. “Er is nog zoveel dat we kunnen doen, zowel op gebied van software als hardware. Er zit nog heel veel innovatie aan te komen.” Burke ziet die innovatie momenteel vooral op het gebied van de camera gebeuren.

Het team heeft ook toegegeven dat er naast innovatie ook nog steeds een aantal zaken in Android moeten worden verfijnd. Zo gebeuren veranderingen op het scherm niet altijd even soepel, maar zijn ze soms wat schokkerig.

Om dat te verhelpen zet Google verder in op de ontwikkeling van Project Butter, dat de interface vlotter moet doen werken. Burke zei nog dat ontwikkelaars ook op goedkopere telefoons moeten testen, en niet alleen op high end krachtpatsers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business