Onderzoeksbureau NPD berekent dat het aantal verkochte tablets dit jaar voor het eerst de notebookverkoop zal overvleugelen. Tegen 2017 zal voor elke 6 tablets nog meer een laptop zijn verkocht.

Advertentie

Uit een recent onderzoek van NPD blijkt dat het aantal verkochte tablets dit jaar met 67 procent zal groeien naar 256,5 miljoen stuks. Daar houdt de groei niet op: tegen 2017 zal dat aantal zijn aangezwollen tot 579,4 miljoen.

Tegelijkertijd neemt de verkoop van notebooks langzamerhand af, waarbij NPD verwacht dat de markt voor draagbare computers in diezelfde periode (2013 – 2017) zal dalen met 10 procent, van 203,3 miljoen naar 183,3 miljoen.

Dat betekent niet dat de laptop op sterven na dood is. Volgens NPD zal de vraag naar touchgebaseerde laptops exploderen in 2014, met een groei van 48 procent. Vorig jaar was de vraag naar dit soort toestellen nog vrijwel nihil, maar tegen 2015 zal het aantal verkochte notebooks met aanraakscherm zijn gegroeid naar 100 miljoen stuks.

Een groot deel van die toestellen zal bestaan uit superdunne notebooks, een marktsegment dat bestaan uit ultrabooks met Windows en op de MacBook Air gebaseerde toestellen met Mac OS X. NPD schat dat 60 procent van de verkochte laptops in 2013 zo’n model zal zijn, en dat vier op de vijf verkochte laptops in 2017 een ultrabook zal zijn.

“De mobiele pc-industrie ondergaat grote veranderingen”, zei NPD-analist Richard Shim in een verklaring tegen ZDNet. “De snelle groei van goedkope tablet-pc’s zet druk op de verkoop van traditionele notebooks, waardoor deze toestellen die markt beginnen te kannibaliseren.”

Volgens Shim heeft de aanwezigheid van Windows 8 voorlopig geen helend effect op de verkoop van pc’s.

“Tot dusver heeft Windows 8 slechts een beperkte impact gehad op de adoptie van touchscreens in laptops, vanwege een gebrek aan touchapplicaties en de hoge kostprijs van touch voor notebooks”, zegt de analist.

Hoewel deze cijfers troostend zijn voor pc-bouwers, is de boodschap duidelijk: tablets hebben de toekomst en de verkoop van pc’s zal de komende jaren alleen maar verder afnemen.