Intel volgt zijn eigen traditie en geeft te positie van topman aan een insider: voormalig operationeel directeur Brian Krzanich. Die belooft van niets drastisch te wijzigen.

Advertentie

Intel volgt zijn eigen traditie en benoemt een insider als topman: voormalig operationeel directeur Brian Krzanich. Die belooft van niets drastisch te wijzigen.

Toch zal Krzanich een aantal grote beslissingen moeten nemen als Intel zijn dominante positie in de technologiesector wil handhaven. De keuzes die hij de komende maanden en jaren zal maken, gaan een grote impact hebben. Niet alleen op het bedrijf, maar op heel de IT-sector.

Kzanich neemt over in een periode waarin de rol van Intel in de mobiele wereld steeds meer in vraag wordt gesteld en waarin de pc-markt vertraagt. Toch wordt niet verwacht dat hij het pad van de x86-architectuur zal verlaten, de technologie achter traditionele computerchips die voor de meeste inkomsten van Intel zorgen. Intel gooit zich dus niet op ARM-technologie die veel gebruikt wordt in telefoons en tablets.

Intel zal onder Krzanich waarschijnlijk nog meer focussen op zijn uitmuntende prestaties in de productie. Het kan verder gaan in het bouwen van processoren voor andere bedrijven. Voor Apple bijvoorbeeld. En het bedrijf kan ook nog verder kijken dan zijn rivalen als het op de technologie aankomt om de chips te maken.Het zou ook een deel van zijn minder belangrijke activiteiten kunnen afsplitsen en verkopen.

“De vraag die de bestuurders zich stellen is in welke richting ze het bedrijf de komende vijf tot acht jaar willen sturen en wat ze willen gaan doen?” zegt Evercore-analist Patrick Wang. “Als je die vraag stelt, houdt het steek om je wapens bij je te houden en je spierballen in de productie te laten rollen.”

Krzanich was de gedoodverfde man voor deze topjob. Intel heeft nog nooit een buitenstaander als CEO aangewezen en de operationele directeur krijgt meestal de functie toegewezen. Krzanich heeft een voorgeschiedenis van drie decennia bij Intel en een diepe technische achtergrond. Dat zijn twee factoren die hem moeten helpen om de chipgigant de komende jaren te besturen.

De productie, dat is waar Intel de grootste verdiensten kan heben. Het dient momenteel als een fabriekje voor kleinere chipdesigners zoals Altera en Microsemi, maar geen enkele van de schaal van Apple.

Intel zegt dat het geen chips zal produceren voor Apple of een van de ARM-gebaseerde procesontwerpers, tenzij er een stevige vergoeding tegenover staat. Maar bronnen uit de sector hebben onze collega’s van CNet al verteld dat Apple dit soort gesprekken al regelmatig heeft gevoerd in de afgelopen twee jaren. Krzanich zou wel eens meer openstaan voor zo’n deal dan zijn voorganger, Paul Otellini. Zeker als een van Intels fabrieken stil ligt. De zwakkere pc-verkoop heeft immers ook zijn impact op de productie van Intel.

Chips vervaardigen voor andere bedrijven die hun chips zelf designen, zelfs als het over ARM gaat, kan een manier voor Intel zijn om zijn fabrieken op volle toeren te laten draaien. En er blijft cash binnenkomen natuurlijk. Analisten schatten dat deze activiteiten per jaar 4,2 miljard dollar kunnen opleveren tegen 2017.

Naast productie is een topprioriteit van Krzanich om uit te vogelen wat er in de mobiele wereld gebeurt en wat Intel moet doen om door te breken in deze markt. Het bedrijf heeft al een aantal chips in mobiele toestellen, maar het heeft nog geen enkele chip geleverd voor een toptelefoon. Het si voor het bedrijf van cruciaal belang om door te breken in den markt van smartphones en tablets nu de pc-sector stagneert. Krzanich zal moeten bepalen of Intels huidige strategie de juiste is of dat het bedrijf van richting moet veranderen.

Intel moet ook eens een keer naar markten kijken die nauw aansluiten, zoals het internet der dingen. Die sector omvat producten met sensoren die altijd verbonden zijn met het internet, zoals slimme horloges en ijskasten. Het zal moeten uitvogelen hoe het pc’s weer begeerlijk kan maken. Dat kan bijvoorbeeld met stemherkenning, gebarenbesturing of aantrekkelijker vormgegeven producten.

Intel zal ook zijn positie in datacenters moeten verdedigen. Het bedrijf maakt de processoren voor het grootste aantal van de servers ter wereld, maar sommige hardwaremakers hebben toestellen ontwikkeld die de goedkope en energiezuinige ARM-chips gebruiken. Intel zal die concurrentie moeten afweren terwijl het toch zijn hoge marges niet afstaat.

Krzanic, die zijn nieuwe rol vanaf 16 mei opneemt, zal zijn strategie allicht pas later dit jaar toelichten. Tot dan, kunnen de marktanalisten meer van hetzelfde verwachten van Intel.