Het goede nieuws is dat het marktaandeel van Windows 8 elke maand stijgt. Het slechte nieuws is dat de stijging keer op keer minimaal is.

Advertentie

Volgens de recentste cijfers van Net Applications steeg het marktaandeel van Windows 8 de afgelopen maand met minder dan één procent tot 3,84%.

Het nieuwste besturingssysteem van Microsoft heeft moeite om de markt te veroveren. In de loop van april daalde het marktaandeel van elke andere Windows-versie licht. Dat is geen grote verrassing als je weet dat het aantal verkochte pc’s op een historisch dieptepunt zit.

Windows 7 daalde slechts 0,01% en het aandeel van Windows Vista zakte met 0,24%. Het marktaandeel van Windows XP zakte het ergst: -0,42%. Microsoft had misschien wel gehoopt dat dit 12-jaar-oude besturingssysteem sneller gebruikers zou verliezen aangezien het de ondersteuning voor Windows XP in minder dan een jaar volledig stop zal zetten.

Terug naar Windows 8. Het marktaandeel van Windows 8 is de voorbije zes maanden wel telkens gestegen maar Windows 7 deed het tijdens het eerste half jaar na de lancering stukken beter.

Windows 8 had drie maanden na de lancering een marktaandeel van zo’n 2%. Windows 7 had al meer dan 2% aandeel bij haar lancering. In april 2010, zo’n zes maanden na de release, was Windows 7 goed voor zo’n 12% van de koek. Windows 8 moet het met een derde van dit aandeel doen.

Enkele verklaringen:

Windows 7 was de nieuwe Windows XP: Door de tekortkomingen van Windows Vista zagen heel wat gebruikers Windows 7 als Windows Vista 2.0. Heel veel mensen bleven trouw aan Windows XP en sloegen Windows Vista over.

Windows Blue wordt later dit jaar verwacht: Omdat Windows 8 voor sommige gebruikers ook gefaald heeft, werkt Microsoft volop aan Windows Blue. Dit besturingssysteem zou niet volledig nieuw zijn maar in principe eerder een Windows 8.1-versie zijn. Onze Amerikaanse collega’s bij ZDNet.com verwachten Windows Blue dit jaar nog.

Evi Maquoi is al van kindsbeen af geïnteresseerd in alles wat knopjes heeft. Vroeger was ze verslingerd aan haar Nintendo 8-bit gameconsole, vandaag kan ze niet meer zonder haar iPhone. Als computer- en gadgetfreak volgt ze alles uit de technologiesector op de voet.