Cloud biedt geen garantie

CIO’s zijn niet alleen constant op zoek naar interessante technologieën, maar ook naar nieuwe services om deze te ondersteunen. Zo is cloud computing een duidelijk voorbeeld van hoe organisaties hun (IT) dienstverlening anders kunnen aanpakken.

Toch kan cloud computing haar doel grandioos voorbijschieten, zelfs als vanuit financieel oogpunt de oorspronkelijke business case interessant was.

Schat de nieuwe technologie juist in

Overweeg je cloud computing, dan moet je in eerste instantie stilstaan bij je verwachtingen en het probleem dat je wenst aan te pakken. Er wordt te snel voor cloud computing gekozen, zonder de technologie te beoordelen in functie van de problemen die zij dient op te lossen.

Vaak worden alleen de "Opex vs Capex" (exploitatiekosten versus investeringskosten) of "kopen vs zelf bouwen" in acht genomen. Sterker nog, veel organisaties zien cloud als een soort garantie, waarbij de IT-afdeling specifieke "commodity" diensten van derden aankoopt. Op die manier hoeft men noch zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor de ontwikkeling (en bijhorende SLA’s), noch zelf te investeren in mensen, processen en tools.

Nieuwe vaardigheden vereist

(Private) cloud vraagt om andere en nieuwere vaardigheden rond virtualisatie, automatisering en beheer. Je moet deze dan ook aanscherpen om de voordelen van cloud computing volledig te benutten. Hou daarbij in gedachten dat de vaardigheden voor servervirtualisatie niet dezelfde zijn als voor opslagvirtualisatie of desktopvirtualisatie.

Heb je een gebrek aan eigen interne capaciteiten en expertise om een (private) cloudomgeving uit te bouwen, dan is de partner private cloud een alternatief. Je vertrouwt er dan op dat je partner de nodige talenten aanwerft, opleidt en behoudt.

Applicatie-architectuur en standaardisatie

Het is ook een feit dat de meeste organisaties die van start gaan met een partner private cloud migratie, hun IT omgeving, inclusief applicaties, niet holistisch benaderen.
De hardware virtualiseren is slechts één stap in de goede richting. Een ander criterium is de mate van standaardisatie van de applicaties die de werklast genereren. Door applicaties te standaardiseren, zal je in staat zijn om de werking van de virtuele machines te beheren in functie van individuele noden. Hierdoor kunnen activiteiten zoals provisioning, patching, toewijzing van recovery & back-up en opslag, uitgevoerd worden vanuit een gestandaardiseerd scenario.

Een ander aspect om bij stil te staan is de architectuur van de applicatie die je naar de cloud wil verhuizen. Om cloud-ready te zijn, moet het ontwerp van deze toepassing zich daar toe lenen. Een vereiste waar de meeste applicaties, die vandaag in datacenters draaien, helaas niet aan voldoen.

De enterprise architect moet ook een goed zicht hebben op het volledige ecosysteem aan applicaties dat de business ondersteunt. Het heeft geen zin om applicatiecomponenten die nog sterk gekoppeld zijn aan andere componenten buiten het cloudplatform (zoals transactionele middleware of database componenten), te verplaatsen naar de cloud. In dezelfde redenering kan de manier waarop de stack voor een specifieke applicatie is gebouwd (data layer, business logic layer en presentatie layer) en de aanwezigheid van duidelijke interfaces tussen deze lagen, de verhuizing van een aantal applicatiecomponenten (tiers) naar de cloud vergemakkelijken.

Migratieplan
Na de evaluatie van de applicaties die vanuit een architectuurperspectief in aanmerking komen voor cloudmigratie, moet je een duidelijk migratieplan opstellen om deze toepassingen naar het gewenste cloudmodel te migreren. Dat plan omvat aspecten zoals de belangrijkste connecties tussen applicatieonderdelen, vereisten ivm. geografische toegang, wetgeving, …

Conclusie
Cloud is slechts een katalysator en geen doel op zich. Organisaties moeten deze technologie beoordelen in functie van hun behoeften en legacy-applicatie alvorens ze hun strategische doelstellingen definiëren. Hou tevens in gedachten dat het verplaatsen van al je applicaties naar de cloud niet in één keer moet gebeuren. En dat de migratie moet ondersteund worden door een coherente strategie rond applicatiemodernisatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business