Sinds de lancering van Windows 8 duiken er steeds meer aanraaklaptops op. Logisch, want het nieuwste besturingssysteem van Microsoft schreeuwt om een aanraakscherm.

Advertentie

De reacties op Windows 8 zijn op zijn minst ‘gemengd’ te noemen. De ene gebruiker vindt probleemloos zijn weg via de schermvullende startknop met zijn gigantische, bewegende tegels, de andere denkt met heimwee terug aan de klassieke manier van werken. Veel opties zitten immers niet meer waar je ze verwacht, en samen met de totaal andere manier van programma’s opstarten en een lading kersverse muisbewegingen maakt dat de drempel voor velen behoorlijk hoog ligt.

De beste manier om daar over te geraken? Via ‘touch’. Daarom hebben we zes Windows 8 touchlaptops, drie ultrabooks en drie convertibles, van naderbij bekeken en beoordeeld. We beoordeelden ze allemaal op de klassieke onderdelen zoals processorkracht, systeemsnelheid, batterijduur, beeldkwaliteit en uitrusting. Daarnaast keken we ook heel specifiek naar de implementatie van touch en de algemene ergonomie.

Twee toestellen staken er voor ons met kop en schouders bovenuit: Acers Aspire S7 en de XPS 12 van Dell. Beide toestellen hebben een bloedmooi scherm en een opvallend ontwerp. Toch kiezen we hier voor de Dell XPS 12, ondanks het flinterdunne, sexy ontwerp van de Aspire S7 van Acer.

Het innovatieve klapluik-systeem van de XPS 12 zorgt ervoor dat je deze laptop vlot in een tablet omtovert. Hij is niet van de lichtste en zijn autonomie kan beter, maar dankzij het kantelsysteem kan je deze laptop op zowat elke mogelijke manier gebruiken. De matte carbontextuur zorgt bovendien voor extra grip en geeft de laptop een speciale uitstraling. Bovendien haalde hij de allerbeste testresultaten.

Tot slot nog een eervolle vermelding voor de Samsung Series 5 Ultra. Deze ultrabook brengt een straffe prijs-kwaliteit in een ultradunne behuizing. Hij loopt echter de hoofdprijs mis door zijn inferieure scherm.

Gerelateerde artikelen