Uit een uitgelekte testversie van Windows 8.1, codenaam Blue, bljkt dat Microsoft druk sleutelt aan de instelbaarheid van zijn touchvriendelijke startscherm, met meer formaten voor apptegels en een slankere zoekbalk.

Nu de lancering van de eerste grote update van Windows 8 steeds dichterbij komt, beginnen steeds meer details uit te lekken. Vorige week meldden we al de mogelijke terugkeer van de startknop. Eerder deze week wist de site WinBeta de hand te leggen op een vroege bouw van Windows 8.1 die meer opties toevoegt voor het aanraakvriendelijke startscherm.

Zo is een nieuwe optie verschenen voor het bewerken van apptegels, waarbij alle andere tegels worden gedimd als je met een specifiek exemplaar aan de slag gaat.

Ook is het aantal opties voor tegelformaten uitgebreid, zodat je nu kunt kiezen uit standaard (vierkant), groot, wijd of smal. Het zou daarnaast volgens WinBeta makkelijker moeten zijn om appgroepen te hernoemen.


Bron: Winbeta

Een andere belangrijke verbetering is het vernieuwde zoekscherm, dat veel minder schermruimte inneemt als je via de Charms-balk of het toetsenbord een zoekactie start. Nu zit de balk nog erg in de weg van je bezigheid van dat moment.

De wijzigingen zijn voorlopig niet wereldschokkend en het is nog niet lang niet zeker of Microsoft ze ook daadwerkelijk zal toevoegen aan Windows 8.1. Maar met de terugkeer van de startknop en dit soort kleine tweaks kan de softwarereus een hoop doen om Windows 8 meer gebruiksvriendelijkheid te geven.