36 procent van de werkgevers controleert mails van werknemers en 46 controleert het surfgedrag, ook al overtreden ze daarmee privacywetten. Dat blijkt uit een onderzoek dat Vacature komend weekend publiceert.

Advertentie

36 procent van de werkgevers controleert mails van werknemers en 46 procent controleert het surfgedrag, ook al overtreden ze in vele gevallen daarmee privacywetten. Dat blijkt uit een onderzoek dat Vacature komend weekend publiceert.

Eerder dit jaar hield Vacature een online ondervraging over het privacybeleid in bedrijven. Ze selecteerde daaruit de antwoorden van mensen met een functie in het hoger management, IT of HR omdat die in een goede positie zitten om een zicht te hebben op de controle die hun werkgever uitoefent op medewerkers.

Uit die ondervraging blijkt dat 36 procent van de werkgevers soms de mailbox van werknemers controleert en dat 46 procent van de bedrijven uitzonderlijk tot regelmatig het surfgedrag van personeelsleden controleert.

Vijf procent van de bedrijven luistert zelfs persoonlijke telefoongesprekken af, een praktijk die illegaal is en strafrechterlijk vervolgd kan worden. Acht procent van de werkgevers contacteert soms de huisarts van werknemers op zoek naar medische informatie.

Om meer inzicht te krijgen in de cijfers, voerde Vacature ook nog gesprekken met arbeidsadvocaten, specialisten van de privacycommissie, vakbondsafgevaardigden, arbeidsgeneesheren en getuigen uit het bedrijfsleven.

Uit die gesprekken blijkt dat Belgische werkgevers de informatieplicht niet ter harte nemen. Ruim een werknemer op drie weet niet dat zijn mail gecontroleerd wordt. Bovendien worden ruim vier bedrijfscomputers op tien gescreend met speciale software, maar bijna vier werknemers op tien zijn daar totaal niet van op de hoogte.

Mag je als werkgever controleren?

Je mag als werkgever je werknemers controleren, tenminste als je met enkele strenge wettelijke eisen voldoet.

 • Je hebt een informatieplicht. Maar dat is eenvoudig op te lossen met een arbeidscontract of arbeidsreglement. Als je daar inzet dat surveillantie mogelijk is, is die plicht afgedekt.
 • Als je dan effectief overgaat tot controle zijn er nog bijkomende beperkingen:

  • De controle-actie moet een duidelijk doel hebben. In het wilde weg gaan controleren mag niet.
  • De controle moet in verhouding staan tot het probleem dat ermee opgelost moet worden. Je mag niet met een kanon op een mug schieten.
  • De controle moet beperkt zijn in de tijd. Heel de tijd een mailfilter instellen is dus altijd ilegaal.
  • Je mag enkel in het algemeen controleren. Je mag dus geen individuen controleren, maar enkel heel het bedrijf.
  • Je mag mails niet controleren op hun inhoud. Je mag wel zien wie er wanneer naar wie heeft gemaild, bijvoorbeeld al sje vermoed dat een verkoper gegevens doorspeelt aan concurrenten.
 • Telefoontaps zijn zo goed al s altijd illegaal.

Hoe kan je je als medewerker beschermen tegen illegale digitale controle?

Als medewerker kan je je privéleven ook beschermen met enkele eenvoudige maatregelen. We geven alvast enkele tips mee.

 • Gebruik je bedrijfsmail niet voor privézaken. Ook niet als je dat in je pauzes doet, of in het weekend. Gewoon niet. Maak een eigen, afzonderlijke account aan bij Google of Live voor persoonlijke zaken.
 • Surf niet voor privézaken op het bedrijfsnetwerk. Dat wordt steeds makkelijker met smartphones en mobiele internetverbindingen? Surf je in je pauzes al eens graag naar sites die niets met het werk te maken hebben? Wil je je mails nakijken tijdens de middagpauze? Gebruik dan een persoonlijke smartphone die een mobiele dataverbinding heeft en die dus niet connecteert met het bedrijfsnetwerk.
 • Gebruik je bedrijfslaptop niet voor zaken die niets met je werk te maken hebben. Sommige mensen krijgen een laptop van het werk die ze ’s avonds thuis gebruiken om te surfen en mailen. Doe dat niet, maar gebruik een persoonlijk toestel.
 • Private browsing helpt niet. Je pc houdt wel geen geschiedenis bij van waar je heen surft, maar het bedrijfsnetwerk kan nog steeds logboeken bijhouden. Private browsing geeft je een vals gevoel van veiligheid.
 • Wees lief voor de IT-afdeling. Koop ze al eens koffiekoeken en ijsjes en de kans is groot dat je het weet als je bespioneerd wordt.
Advertentie