Nieuws

Wereldwijde pc-verkoop tuimelt de diepte in

Als het eerste kwartaal van 2013 een voorbode is, gaat de traditionele pc-markt een historisch rampjaar tegemoet. De wereldwijde verkopen zakten met 14 procent, blijkt uit recente cijfers van IDC.

De marktonderzoeker zegt dat het nog nooit zo’n snelle daling van de pc-verkoop heeft gezien sinds het in 1994 begon met het meten van het aantal verkochte toestellen. In totaal werden wereldwijd 76,3 miljoen pc’s verkocht, wat 13,9 procent lager is dan het eerste kwartaal van 2012.

Dat is veel erger dan de 7,7 procent daling die IDC in eerste instantie had voorspeld en een absoluut dieptepunt van een malaise die al vier kwartalen op rij voor rode cijfers zorgt.

[related_article id=”152275″]

Volgens de martkonderzoeker heeft de verdwijning van de ‘mini notebooks’ (netbooks) een flinke hap genomen uit de onderkant van de markt. Tegelijk geven consumenten steeds vaker hun geld uit aan de nieuwste tablets en smartphones.

IDC voegt toe dat Windows 8 de zaken verergert door zijn zwakke ontvangst in de markt, als we moeten afgaan op het aantal verkochte toestellen dat draaien op het nieuwe besturingssysteem.

Hardwaremakers bloeden
Hardwarebouwers worstelen om met alternatieven te komen die nieuwe kopers zullen aantrekken. Op Lenovo na krijgt de top van het veld zware klappen te verwerken, waarbij Acer het zwaarst getroffen wordt.

Hoewel Hewlett-Packard nog altijd bovenaan de ranglijst staat, is Lenovo de nummer 1 van de pc-markt tot op een haarlengte genaderd. Het Chinese bedrijf wist verrassend genoeg aanzienlijke groei aan te tekenen op de Amerikaanse markt, maar zag zijn verkopen terugvallen in de Aziatische markt.

Ook Apple kon niet ontkomen aan de algehele malaise, zegt IDC, omdat “zijn eigen pc’s last hebben van de concurrentie van iPads”, zegt het bedrijf.

De concurrerende marktonderzoeker Gartner neemt dezelfde waar, al is het iets positiever dan IDC. Volgens het bedrijf werden 79,2 miljoen toestellen verkocht in het eerste kwartaal van 2013, wat volgens Gartner de sterkste daling is sinds het tweede kwartaal van 2009.

Gartner ziet dat HP en Lenovo ‘vrijwel gelijk aan kop staan’ voor de eerste plek van de wereldwijde pc-markt, terwijl Dell de derde plaatst bezet.

Volgens Gartner heeft de EMEA-regio (Europa, Afrika en Midden-Oosten) de grootste klap gekregen van alle regio’s in het eerste kwartaal in 2013, vanwege ‘economische onzekerheden’ in Zuid-Europa en toenemende adoptie van mobiele toestellen.

Garner merkt ook op dat het aantal verkochte zakelijke toestellen juist toeneemt, waardoor pc’s voor bedrijven inmiddels de helft van alle verkopen beslaat.

Dat neemt niet weg, zo zegt de marktonderzoeker, dat HP ‘zijn grootste daling in de verkoop aantekende sinds de overname van Compaq in 2003.’ En hoewel Lenovo ook volgens Gartner goede zaken deed in de Verenigde Staten, maakte het zijn slechtste kwartaal door sinds begin 2009.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business