Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin werkt samen met het Canadese technologiebedrijf D-Wave aan een supersnelle kwantumcomputer. Ze hopen volgend jaar al de eerste toestellen te commercialiseren. Volgens Lockheed Martins technologiedirecteur Ray Johnson zal de nieuwe computer een kleine aardbeving veroorzaken. “De kwantumcomputer zal voor een verandering zorgen in de manier waarop over computers gedacht wordt.” […]

Advertentie

Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin werkt samen met het Canadese technologiebedrijf D-Wave aan een supersnelle kwantumcomputer. Ze hopen volgend jaar al de eerste toestellen te commercialiseren.

Volgens Lockheed Martins technologiedirecteur Ray Johnson zal de nieuwe computer een kleine aardbeving veroorzaken. “De kwantumcomputer zal voor een verandering zorgen in de manier waarop over computers gedacht wordt.”

Kwantumcomputers zullen werken volgens de principes van de kwantumelekrodynamica, zoals die begin jaren tachtig van de vorige eeuw door Nobelprijswinnaar natuurkunde Richard Feynman werden beschreven.

Kwantumcomputers zijn razendsnel. Ze voeren berekeningen uit die met gewone computers onmogelijk zijn, kunnen gigantische hoeveelheden data analyseren en er de verbanden en patronen tussen ontdekken.

Wantrouwen
Niet iedereen heeft even veel vertrouwen in de plannen van Lockheed Martin. “Kwantumcomputers zijn zeker mogelijk”, zegt de Amerikaanse IT-professor Scott Aaronson. “Maar eerst zien en dan geloven.”