IT-managers vervangen hun oude IT-systemen met clouddiensten en niet meer met nieuwe infrastructuur. En dat beginnen we aan de IT-bedrijven te zien.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Oracle zegt dat het slechte derde kwartaal qua omzet en winst te wijten is aan de suboptimale verkoop door nieuw aangetrokken verkopers. Analisten, die tot voor de Oraclecommunicatie een sterk kwartaal verwachtten, vragen zich nu af of de problemen niet dieper zitten en of ze niet van toepassing zijn op iedereen die zakelijke software verkoopt.

Terwijl Oracles problemen niet helemaal macro-economisch van aard zijn, kan je je wel vragen beginnen stellen over het licentiemodel van zakelijke IT in het algemeen. “Oracles misser zorgt niet voor vertrouwen in de de vraag naar zakelijke software. We geloven dat er minder deals waren die het brood op de plank brengen”, zegt Wedbush-analist Steve Koenig.

Hier is een blik op Oracles kwartaal:

Peter Goldmacher, analist bij Cowen:

Terwijl het management de activiteit van de verkopers als hoofdprobleem aanduidden, is het moeilijk te geloven dat bijna alle grote namen in legacy-software te lijden hebben onder de slechte prestaties van de verkopers. We geloven dat het grote probleem een fundamentele verschuiving is in het technologische landschap: weg van oude systemen, richting betere producten aan een lagere kost. Zowel in apps als in databeheer. Zowat elke nieuwe softwaretrend zorgt voor lagere IT-uitgaven. Zolang Oracle het tempo van onderhoudscontractvernieuwingen kan hoog houden, zou het model relatief stabiel moeten zijn. Maar ons vertrouwen in die vernieuwingen taant.

Oppenheimer-analist Brian Schwartz:

We geloven dat er iets uitzonderlijks gebeurt nu cloud computing de CIO’s verleidt om hun oude IT-systemen te vervangen door diensten in plaats van met nieuwe infrastructuur. Daarbij komt nog dat de aankoopbeslissingen niet meer centraal bij de IT genomen worden, maar steeds meer bij de afdelingen. Daardoor vermindert de kracht van een ‘one shop’-leverancier. Deze trends zorgen dat er minder gigantische software-aankopen gebeuren. Oracle zou met zijn cloudstrategie kunnen profiteren van zijn aanwezigheid bij veel klanten. Dat, samen met een positief seizoenseffect in Q4, doet ons denken dat de verkoopsproblemen niet op lange termijn zullen spelen.

Brad Reback, analist bij Stifel Nicolaus:

We geloven dat Oracles tegenvallende licentie-inkomsten samen met recente zwakke cijfers van andere infrastructuurspelers zal allicht de zorgen van de investeerders over een verslechterend landschap vergroten.

Kirk Materne van Evercore Partners

Terwijl de softwaremisser een bredere basis had, is de daling van een procent in America opmerkelijk na een resultaat van plus 22 procent in Q2. De licentieverkoop was teleurstellen. De omzet uit licenties was 146 miljoen dollar, wat een krimp betekent van bijna acht procent tegenover het jaar ervoor.