In de kelder van het Zwitserse École Polytechnique Fédérale de Lausanne wordt in alle stilte aan een supercomputer gewerkt die een perfecte kopie moet worden van het menselijke brein. Een team onder leiding van doctor Henry Markham startte in 2006 met de bouw van Blue Brain, een web van 10.000 virtuele neuronen. Bleu Brain vormde […]

Advertentie

In de kelder van het Zwitserse École Polytechnique Fédérale de Lausanne wordt in alle stilte aan een supercomputer gewerkt die een perfecte kopie moet worden van het menselijke brein.

Een team onder leiding van doctor Henry Markham startte in 2006 met de bouw van Blue Brain, een web van 10.000 virtuele neuronen.

Bleu Brain vormde de basis voor de creatie van Markhams ultieme droom: het Human Brain Project (HBP). De ondertussen vijftigjarige doctor heeft zich tot doel gesteld om tegen het einde van zijn leven met een perfecte virtuele kopie van de menselijke hersenen op de proppen te komen.

Critici

Twee maanden geleden kwam de verwezenlijking van zijn droom dichterbij, toen de Europese Unie hem voor zijn onderzoek een tienjaarlijkse beurs toekende van 1 miljard euro.

Critici vinden dat weggesmeten geld: ze stellen dat het weinig zin heeft ons brein virtueel na te bouwen zolang de werking van onze biologische hersenen niet volledig ontrafeld is.

Volgens Markham zal zijn project juist het hersenonderzoek ten goede komen. Hij voorspelt dat dankzij HBP sneller dan voorzien microchips mankementen aan onze hersenen zullen kunnen helpen oplossen.