De storingen die er deze week voor zorgden dat Hotmail en Outlook enkele uren plat lagen, waren volgens Microsoft te wijten aan een te warm datacenter.

Hotmail en Outlook.com waren gisteren lange tijd onbeschikbaar. Microsoft laat nu weten dat de storingen waren te wijten aan een oververhit datacenter.

De problemen begonnen eigenlijk dinsdagavond al, maar het duurde tot gisterennamiddag vooraleer de online maildiensten weer normaal werkten. Microsoft heeft nu in een blogpost laten weten wat de storingen precies heeft veroorzaakt.

Dinsdag heeft Microsoft de firmware geüpdatet in een datacenter waar onderdelen van Hotmail, Outlook en Skydrive zijn opgeslagen. Zo’n update gebeurt regelmatig en verloopt meestal zonder problemen. Maar deze keer liep er toch iets fout en dat zorgde voor een fikse stijging van de temperatuur in het datacenter.

Omdat het datacenter te warm werd, schoten verschillende beveiligingen in actie. Die ingebouwde beveiligingen sloten de toegang tot de mailboxen van Hotmail en Outlook volledig af en verhinderden dat een automatische failover de diensten online zou kunnen houden.

Maar waarom duurde het nu zo lang voor de problemen waren opgelost? “Er was een mix van software en menselijke interventie nodig om de basisinfrastructuur opnieuw online te krijgen. Die menselijke interventie is niet de norm voor onze diensten en zorgde dat de herstelling heel wat langer duurde,” staat te lezen in de blogpost.

Microsoft werkt eraan om dit soort problemen in de toekomst te vermijden. De storingen hadden alleszins niets te maken met de verhuis van miljoenen gebruikers van Hotmail naar Outlook.com.