Het gebruik van netwerkopslag neemt toe bij Belgische bedrijven. Tape moet als technologie dan weer flink terrein prijsgeven. Bij de fabrikanten is HP ruim marktleider, gevolgd door vier andere partijen. In onze opdracht nam Computer Profile het gebruik van storagesystemen bij de grotere bedrijfsvestigingen in België onder de loep. Bij bedrijfsvestigingen met 100 of meer […]

Advertentie

Het gebruik van netwerkopslag neemt toe bij Belgische bedrijven. Tape moet als technologie dan weer flink terrein prijsgeven. Bij de fabrikanten is HP ruim marktleider, gevolgd door vier andere partijen.

In onze opdracht nam Computer Profile het gebruik van storagesystemen bij de grotere bedrijfsvestigingen in België onder de loep. Bij bedrijfsvestigingen met 100 of meer medewerkers is het grootste deel van de storagesystemen van HP.

Aan het begin van 2013 is een kleine 38 procent van de geïnventariseerde SAN-, NAS- of DAS-systemen een oplossing van HP. Dat lijkt een kleine stijging te zijn ten opzichte van de resultaten van 1 jaar geleden (36 procent). NetApp neemt inmiddels de tweede plaats in met 13 procent van de storagesystemen. Hiermee zijn ze nipt over EMC gewipt die vorig jaar nog de tweede plaats innamen. Ook EMC, Dell en IBM kennen nog een aandeel in het totaal van meer dan 10 procent.

De meest voorkomende storage-oplossingen bij de in kaart gebrachte groep, bedrijfslocaties met meer dan 100 medewerkers, betreft Storage Area Networks. De helft van de geïnterviewde locaties geeft aan gebruik te maken van dergelijke systemen. Het gebruik van SAN-systemen is over de hele linie toegenomen in de afgelopen 2 jaar. Alleen in de zorgsector lijkt het verzadigingspunt te zijn bereikt.

Ook het gebruik van Network Attached Storage is de afgelopen twee jaar weer toegenomen, namelijk met circa 6 procentpunt. Sectoren met de sterkste groei zijn de zakelijke en financiële dienstverlening, het onderwijs en de bouwsector.

De dalende lijn voor tape storage bij deze bedrijfsvestigingen zet zich voort. Zagen we voor 2011 bij de hierboven genoemde locaties een penetratie van bijna 61 procent voor tape, in 2012 was dat al gedaald naar 55 procent van de locaties, nu (begin 2013) bedraagt dat nog circa 49 procent. Een verdere afname met 6 procentpunt.

 

Advertentie