Nieuws

2013: jaar van de online desktop

Mogen we dit jaar de doorbraak van de online desktop verwachten? Er wordt al een tijdje over gepraat, de technologie is er alleszins klaar voor en bedrijven vragen zich af wanneer ze hiermee aan de slag kunnen. Ook werknemers zijn vragende partij. Nu personeel en directie oproepen tot een snellere implementatie van online desktops, is het bij het IT-departement een kwestie van barsten of buigen.

De werkvloer ziet er vandaag helemaal anders uit dan een paar jaar geleden. Werknemers willen niet alleen mobiel en flexibel kunnen werken, ze willen dat vaak ook met hun eigen (lees: vaak betere) toestellen. Voor een bedrijf dat met deze evolutie wordt geconfronteerd, is de omschakeling naar online desktops de volgende logische, zelfs noodzakelijke, stap. Al deelt niet iedereen deze mening. Het is opmerkelijk dat een bedrijf als Yahoo liever vasthoudt aan het oude principe van kantoorwerken.

Aan de basis van deze redenering ligt vaak angst voor het onbekende of de overtuiging dat alle infrastructuur, software en tools toch reeds op kantoor aanwezig zijn. Nochtans maakt technologie het ondertussen wel mogelijk om datzelfde gedelokaliseerd aan te bieden. Werknemers hebben dan eigenlijk enkel nog een login, wachtwoord, internet en toestel nodig.
Waar tot nu toe enkel pioniers het aandurfden hun computers en bijhorende licenties buiten te gooien, wordt verwacht dat dit jaar steeds meer bedrijven de stap durven nemen.
 

Tussen twee fronten

IT-managers voelen de hete adem van medewerkers en directie. Het front van werknemers dat plaatsonafhankelijk wil werken, wordt steeds groter. Ze willen niet meer vasthangen aan hun bureau, ze willen zelf kunnen beslissen of ze thuis, op locatie of op kantoor werken. Enige voorwaarde is dat ze dat kunnen doen zoals ze dat al jaren gewoon zijn…met hun vertrouwde desktop. Het andere front, dat van de werkgever, is dan weer bereid die flexibiliteit te geven, maar onder voorwaarde dat er voldoende wordt gecontroleerd en beheerd. De data en kennis mogen dan wel elders gecreëerd worden, voor de werkgever is het cruciaal dat deze binnen zijn (gecontroleerd) netwerk blijven.

Voordelen voor iedereen

Niet alleen heeft de online desktop een positieve invloed op de service, de productiviteit en de ingesteldheid van werknemers, het is ook een positief signaal naar de nieuwe generatie van werknemers die (nog moeten) toetreden tot de arbeidsmarkt. Het feit dat de werkomgeving los staat van het device, heeft ook voor IT zijn voordelen op het vlak van organisatie en controle. Omgeving en data worden voorzien van een continue en veilige back-up. Een laptop of tablet die het dus laat afweten, ergens wordt vergeten of – erger  -wordt gestolen is niet langer rampzalig. Geen verlies van (bedrijfskritieke) data. Zelfs geen verlies in productiviteit aangezien de gebruiker al na een kwartier opnieuw aan de slag kan, zij het met een nieuw toestel.

Bedrijven die niet de middelen of kennis hebben om dit zelf te organiseren, kunnen het beheer van hun omgeving ook uit handen geven. Op die manier bespaar je op de operationele kost (geen beheer en infrastructuur meer nodig) en werk je zeker met de laatste versies. IT hoeft zich enkel nog zorgen te maken om de bovenste laag – de desktops. En ook daar kunnen investeringen in hardware  worden geoptimaliseerd. Er zijn misschien wel werknemers die voldoende hebben aan een goedkopere, thin client waarop een online desktop draait? Hoog tijd om na te denken en de juiste koers in te zetten!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business