Big Data is een onderwerp dat sinds kort opduikt in universitaire opleidingen. Daarmee reageren scholen op de 'onverzadigbare vraag naar data-analysevaardigheden' van werkgevers.


Big Data is een onderwerp dat sinds kort opduikt in universitaire opleidingen. Daarmee reageren scholen op de ‘onverzadigbare vraag naar data-analysevaardigheden’ van werkgevers.

De George Washington University heeft pas nog bekendgemaakt dat het een opleiding in business analytics toevoegt aan zijn zakelijke opleidingen. Het programma zal lessen omvatten als datamining en socialenetwerkanalyse en is gericht op mensen die in het midden van hun carrière zitten en een handje weg hebben van cijfers.


Er zal een overvloed aan opportuniteiten zijn voor deze professionals. In een rapport over big data van twee jaar geleden heeft consultingbureau McKinsey & Company een tekort van 140.00 tot 190.000 analytische professionals in de VS alleen al voorspeld over dit decennium.

Zoals de auteurs van het McKinseyrapport zeggen: “Het gebruik van bigdata zal een sleutelelement worden van concurrentie en groei voor bedrijven. Vanuit het standpunt van concurrentie en het creëren van meerwaarde moeten bedrijven big data ernstig nemen. In de meeste sectoren moeten de gevestigde bedrijven en nieuwelingen data-gedreven zakenstrategieën om te innoveren, concurreren en meerwaarde te creëren uit diepe en realtime-informatie.

De George Washington University is een van de zeker twintig Amerikaanse onderwijsinstellingen die bigdatadiploma’s uitreikt. In de omschrijvingen van de opleidingen valt op dat computervaardigheden gemengd worden met marketingskills. Ook bij de Universiteit Gent werken ze aan een opleiding big data. Ook daar wordt meer zakelijk inzicht verwacht van een IT-specialist.