Samsung stort zich op de zakelijke markt met Knox, een Android-oplossing die bedrijfsinformatie scheidt van je persoonlijke apps en foto’s. De elektronicareus presenteerde Knox maandag op Mobile World Congress, de grootste telecombeurs ter wereld die jaarlijks plaatsvindt in Barcelona. Knox, een beveiligingsoplossing voor Android, maakt onderdeel uit van zijn SAFE-project, een hippe afkorting voor Samsung […]

Advertentie

Samsung stort zich op de zakelijke markt met Knox, een Android-oplossing die bedrijfsinformatie scheidt van je persoonlijke apps en foto’s.

De elektronicareus presenteerde Knox maandag op Mobile World Congress, de grootste telecombeurs ter wereld die jaarlijks plaatsvindt in Barcelona. Knox, een beveiligingsoplossing voor Android, maakt onderdeel uit van zijn SAFE-project, een hippe afkorting voor Samsung for Enterprise.

Knox creërt een beveiligde ‘container’ binnenin het Android-besturingssysteem die nauw samenwerkt met gangbare IT-infrastructuren binnen het grootbedrijf. Daardoor kunnen bestanden en apps worden afgeschermd van persoonlijke data met 235-bit AES-encryptie. Daarnaast kan Knox een VPN-verbinding opzetten met het bedrijfsnetwerk en zijn meer mogelijkheden voor mobiel beheer vanop afstand.

Samsung beweert dat een smartphone met Knox probleemloos integreert met de hoge beveiliging die overheidsdiensten er op nahouden, inclusief defensie. Volgens het bedrijf is Knox nauw geïntegreerd met Android en heeft het een oplossing voor alle bekende veiligheidsproblemen van het platform.

Zakelijke markt sappige kluif
De Koreaanse fabrikant maakt er geen geheim van dat het de zakelijke wereld als zijn volgende doelwit beschouwt. Het lanceerde in de afgelopen weken al enkele advertenties die moeten demonstreren dat het mogelijk moet zijn om Android-toestellen veilig te kunnen gebruiken op de werkvloer.

Op jacht naar BlackBerry
Met Knox ligt Samsung duidelijk op ramkoers met BlackBerry, de Canadese telefoonfabrikant die tot enkele jaren terug de favoriete keuze was van bedrijven die waterdichte mobiele beveiliging wilden.

BlackBerry lanceerde vorige maand zijn nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10, waarin BlackBerry Balance een belangrijke rol speelt. Net als Knox maakt BlackBerry Balance een strikte scheiding tussen persoonlijke en zakelijke apps en data in mobiele profielen. Het biedt daarvoor zelfs aparte appwinkels aan binnenin BlackBerry World.

Maar de Canadese fabrikant heeft sterk geleden onder de opkomst van Android en iOS op de werkvloer. Verschillende grote Amerikaanse overheidsdiensten kondigden aan dat BlackBerry niet langer hun exclusieve voorkeur geniet. Omdat Samsung met afstand de grootste fabrikant is van Android-toestellen vormt het een gevaarlijke opponent voor BlackBerry.

Ook beveiligingsbedrijven als Kaspersky breiden hun werkterrein steeds verder uit in de richting van beveiligd beheer van mobiele toestellen binnen de bedrijfsomgeving. De nieuwste versie van zijn Endpoint Security-lijn voegt geavanceerde encryptie en bescherming van zakelijke informatie voor iOS en Android toe.

Advertentie