Facebook bouwt een nieuw datacenter dat volledig gebruikt zal worden voor foto's waar niemand meer naar kijkt.

Advertentie

Facebook heeft meer informatie gegeven over een nieuw datacenter dat het aan het bouwen is in de Amerikaanse stad Prineville, in de staat Oregon. Het datacenter moet dienen als archief voor oude foto"s.

Het sociale netwerk heeft reeds twee datacenters staan in Prineville. Die bieden onderdak aan tienduizenden servers die het dataverkeer van meer dan 1 miljard Facebookgebruikers in goede banen moeten leiden.

Prineville is een ideale locatie vanwege de hoge ligging en het droge en koude klimaat. Dat zorgt voor ervoor dat de datacenters ten volle kunnen profiteren van passieve koeling en de energiekosten worden beperkt.

Het nieuwe datacenter wordt niet alleen op een koude plaats gebouwd, maar zal ook dienen voor ‘koude’ opslag. Het datacenter moet dienen voor opslag van oude foto’s en berichten die niet meer frequent worden bekeken, maar die je liever ook niet kwijt wil.

Facebookgebruikers voegen dagelijks zo’n 350 miljoen foto’s aan het sociale netwerk toe.  De teller staat momenteel al op meer dan 240 miljard foto’s. Die neemt niet alleen erg veel plaats in, maar het verbruikt ook veel energie om de beelden altijd onmiddellijk toegankelijk te houden.

Volgens het sociale netwerk is 82 procent van haar dataverkeer gericht op 8 procent van de foto’s. Het ‘koude’ datacenter moet toelaten om foto’s die niet meer frequent bekeken worden op een efficiënte manier te archiveren. Het opvragen van oude beelden zal dan iets langer duren, omdat het grootste deel van het datacenter zich in een soort slaapstand bevindt.