Servers op basis van X86-technologie vormen veruit de grootste groep serversystemen binnen de zakelijke markt. Voor mainframesystemen lijkt nu de situatie te gelden dat bedrijven die deze systemen willen en kunnen vervangen dit nu wel gedaan hebben. De gebruikersgroep van mainframesystemen blijft de laatste jaren vrijwel constant op iets meer dan 3 procent van de […]

Advertentie

Servers op basis van X86-technologie vormen veruit de grootste groep serversystemen binnen de zakelijke markt. Voor mainframesystemen lijkt nu de situatie te gelden dat bedrijven die deze systemen willen en kunnen vervangen dit nu wel gedaan hebben. De gebruikersgroep van mainframesystemen blijft de laatste jaren vrijwel constant op iets meer dan 3 procent van de locaties.

Dit alles blijkt uit analyse van Computer Profile van meer dan 3.600 Belgische commerciële en publieke bedrijfsvestigingen met ten minste 50 medewerkers. Computer Profile deed deze analyse naar aanleiding van het Business Meets IT-seminarie rond datacenters.

Hoewel minder duidelijk dan voor x86-servers heeft HP op het gebied van mainframe- en midrange-systemen ook een ruime voorsprong op de concurrenten. Van alle geïnventariseerde systemen (mainframe + midrange) is ongeveer 48 procent afkomstig van HP. IBM is goed voor ongeveer 27 procent van de systemen.

Als alleen naar mainframes wordt gekeken dan domineert IBM nog altijd. 8 op de 10 Belgische mainframes betreft een IBM-systeem. Oracle (voorheen Sun) sluit de top drie met een aandeel van circa 24 procent van de ‘zware systemen’.

Advertentie