Microsofts missie om de communicatiediensten voor consumenten en professionele gebruikers te verbinden, verloopt trager dan verwacht.

Advertentie

Microsoft gaat zijn Unified Communications-platform Lync verbinden aan Skype, de VoIP-software die het enkele maanden geleden aankocht. Dat heeft het bekend gemaakt tijdens de eerste Lync-conferentie in San Diego

Microsoft verbindt Skype en Lync vanaf juni 2013

Het belangrijkste nieuws is dat het verbinden van Lync aan Skype later komt dan velen hadden verwacht. Vanaf juni 2013 zullen gebruikers van het Lync-platform beschikbaarheid, instant messaging en voice kunnen delen met hun Skype-collega"s. Ondersteuning van video tussen Skype en Lync komt pas ergens in de volgende 18 maanden.

Lync is Microsofts Unified Communications-platform voor zakelijke gebruikers. Het omvat instant messaging voor bedrijven, VoIP-bellen, en mogelijkheden voor video-conferenties. Skype is Microsofts Unified Communications-platform voor consumenten. Drie maanden geleden plaatste Microsoft het Lync-team onder het Skype-team.

Microsoft heeft ook nog de volgende details vrijgegeven:

  • Lync 2013-apps voor Windows Phone en iOS zullen vanaf begin maart beschikbaar zijn. Android volgt een maand later. De nieuwe versies van deze apps krijgen allemaal ondersteuning voor Voice en Video over IP. iPad-gebruikers krijgen ook de mogelijkheid om gedeelde desktop- en applicatie-inhoud weer te geven in een Lync-vergadering.
  • De volgende versie van Lync Server komt in het tweede kwartaal van 2014. Dat is ongeveer 18 maanden nadat Lync Server 2013 werd vrijgegeven voor productie (RTM) – in plaats van twee of drie jaar later, zoals de gewoonte was voor Office Server-producten.
  • Lync Online, de door Microsoft gehoste versie van Lync Server, krijgt een driemaandelijks updateschema. Dat is hetzelfde schema als Office 365, Exchange online en SharePoint online. Het team heeft nog niet beslist hoe vaak het feature updates zal aanbieden voor Lync on-premises.
  • Enterprise voice-ondersteuning voor Lync Online staat op de lijst van features die ergens in de volgende 18 maanden moeten verschijnen.
  • Ondersteuning voor vergaderingen op Lync Online en Lync Server staan ook op de lijst van functionaliteiten die er in de loop van de volgende 18 maanden aankomen. Dat laat gebruikers die nu nog Live Meeting gebruiken toe om naar Lync te verhuizen.

Microsoft heeft tijdens de conferentie ook laten weten dat een handvol hardwarepartners Lync in hun next-generation conferentiesystemen inbouwen. Deze nieuwe geïntegreerde toestellen zullen “Lync room system”-producten gedoopt worden.

Polycom, maker van video- en spraakoplossingen voor videovergaderruimtes, heeft ondertussen al aangekondigd dat het een systeem in de maak heeft waarmee zijn eigen software samenwerkt met Microsoft"s Lync 2013.