Nieuws

Big data bij Red Hat: opbouw van een full stack

Openbronbedrijf Red Hat kondigt een bigdatastrategie aan die de hele bedrijssoftwarestack overspant, zowel in de publieke cloud als in de private.

Red Hat, het waarschijnlijk grootste Linuxbedrijf ter wereld heeft zijn strategie voor big data aangekondigd. Daarbovenop heeft Red Had ook beloofd om zijn Red Hat Storage plug-in voor Hadoop toe te voegen aan de open gemeenschap van Apache Hadoop om van Red Hat Storage een volledig ondersteund Hadoop-compatibel bestandssysteem te maken.

Red Hat gaat niet alles zelf doen. Het bedrijf gaat “een robuust netwerk van ecosystem en integratiepartners bouwen om een allesomvattende bigdata-oplossing aan te bieden aan grote bedrijven.” Zo werkt Red Hat bijvoorbeeld samen met de open cloudgemeenschap, zoals Amazon Web Services om bigdataklanten te ondersteunen. Het volledige verslag van dit nieuws vind je bij onze Amerikaanse collega’s van ZDNet.

Dat zo’n aankondiging van Red Hat überhaupt gebeurt, luidt een nieuwe fase in voor big data: een waarbij big data een zaak van belang is geworden wat infrastructuur en ontwikkeling betreft door mainstream IT.

Het is niet alleen Linux

Red Hat Enterprise Linux (RHEL)is het vlaggenschip van Red Hat, maar het besturingssysteem is verre van zijn enige focus. Het bedrijf heeft ook grote kanonnen in storage, cloud en development. De bigdata-aankondiging heeft betrekking op alle drie daarvan.

Big data is nu een relevante factor in de hele zakelijke softwarestack.

Hybride cloud

Je zou kunnen zeggen dat een centraal vraagstuk in Red Hats bigdatamanifest te maken heeft met de hybride cloud. Hun visie gaat ervan uit dat klanten die aan proefprojecten rond big data werken dat doen vanuit een publieke cloud. Eens de projecten echt in een bedrijfsomgeving ingeschakeld worden, kunnen ze overgeheveld worden naar een eigen bedrijfsserver of private cloud.

Ik ben er niet zeker van dat dit verhaal zo universeel is als Red Hat wil doen geloven. Maar de motivatie van Red Had verdient lof: verzekeren dat bigdataprojecten makkelijk van en naar de cloud kunnen verhuizen zonder ze te moeten herwerken.

Waaruit bestaat de strategie?

Om de heen-en-weerverhuis mogelijk te maken, en in een omgeving gebouwd op Red Hat Enterprise Linux, Red Hat Storage, JBoss Middleware en het OpenShift-cloudplatform (en het hele OpenStack-cloudplatform), heeft Red Hat de volgende initiatieven aangekondigd:

  • Het beheer van de Red Hat Storage Hadoop adapter, die Red Had Storage compatibel maakt met Hadoop"s Distributed File System (HDFS) gaat naar de Apache Software Foundation. Dit kan de weg vrijmaken om de adapter ook op andere grote Hadoopdistributies te zetten.
  • Opdat Red Hat Storage zou werken in de publieke cloud, gaat Red Hat aanpassingen doorvoeren dat het system meerdere ‘tenants’ kan bedienen.
  • Red Hat gaat volledige ondersteuning geven aan de JBoss Midleware Apache Hive Connector waardoor de ontwikkelaars op zijn Java-stack werken in een bekende SQL query-georiënterde programmeeromgeving kunnen werken met Hadoop
  • Red Hat gaat JBoss verbeteren zodat het samenwerkt met MongoDB en andere NoSQL-databanken. Het gaat ook het Open Data Protocol ondersteunen. Een open framework (oorspronkelijk ontwikkeld door Microsoft, maar nu op weg om een OASIS-standaard te worden) om gegevensbronnen beschikbaar te maken als RESTful Web Services in JSON en AtomPub-formaten.

Op wie heeft de strategie betrekking?

Red Hat heeft ook aangekondigd dat het hard- en softwarepartnerschappen zal aangaan met het oog op een volledig ecosysteem rond zijn bigdata-aanpak. Een uitkomst van deze partnerschappen worden de referentie-architecturen die volgens het bedrijf gebruikt kunnen worden als kookboek om een bigdata-infrastructuur te maken met grotere kans op slagen.

Wat het betekent

Red Hat heeft terecht uitgewezen dat de meerderheid van de bigdataprojecten gebouwd zijn op openbronsoftware (waaronder Linux, Hadoop en verschillende NoSQL-databanken) en dus is het passend dat een belangrijk bedrijf in de openbronwereld zoals Red Hat een eigen bigdatastrategie aankondigt.

Wat er zo bijzonder is aan de aankondiging, is dat Red Hat een bedrijfssoftwarespecialist is en dat het een strategie uitstippelt om big data een deel te maken van zijn stal bedrijfssoftware. Het is een grote stap in de volwassenwording van big datatechnologie. En die volwassenwording zal heel 2013 domineren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business