Mobiel betalen komt steeds dichterbij. Om betaalverkeer tussen twee smartphones of tablets te regelen, heeft Bankcontact/Mister Cash een app ontwikkeld die gebruik maakt van QR codes. Bankcontact is daarmee een van de eerste bedrijven die met een betaalapp op de markt komen. Hoewel het al even mogelijk is om met een gsm tebetalen, bijvoorbeeld voor […]


Mobiel betalen komt steeds dichterbij. Om betaalverkeer tussen twee smartphones of tablets te regelen, heeft Bankcontact/Mister Cash een app ontwikkeld die gebruik maakt van QR codes.

Bankcontact is daarmee een van de eerste bedrijven die met een betaalapp op de markt komen. Hoewel het al even mogelijk is om met een gsm tebetalen, bijvoorbeeld voor de bus of voor een parkeerplaats, maken die diensten dat tot nu toe gebruik van belkrediet. De betaling gaat dus via de provider, en het geld wordt niet rechtstreeks van de zichtrekening van de klant op die van de handelaar gezet. Met deze app lukt dat dus wel.

Er zijn op dit moment zo"n vijftien miljoen Bankcontactkaarten in omloop, wat de potentiële markt voor deze app enorm maakt. Al moet daarbij gezegd dat die vijftien miljoen niet allemaal over een smartphone beschikken. Slaat de app aan, dan kan dat een hele nieuwe manier van betalen en zaken doen inluiden.


 

Werking

De werking van de app is vergelijkbaar met die van een gewone betaling met uw bankkaart. De winkelier of ontvanger geeft op zijn toestel het bedrag in dat hij wilt ontvangen, en kan er eventueel een korte boodschap bijzetten. Koopt u bijvoorbeeld een brood, dan geeft de bakker 2 euro in op zijn app, met de vermelding ‘boerenbrood’. De app maakt daarop een QR-code aan. Als betaler of klant klikt u in de app op Betalen, en scant u vervolgens met uw smartphone de QR-code van de ontvanger in. Als klant krijgt u dan zelf het bedrag, de ontvanger en de boodschap te zien, en kan u uw PIN-nummer ingeven om te bevestigen. Net zoals met ander Bankcontactverkeer, gaat het bedrag daarna rechtstreeks van uw zichtrekening.  Betalen in een paar klikken, dus, en de app werkt, in de demo althans, bijzonder vlot. Dat wordt ook duidelijk in de video hieronder. In een eerste fase  een bedrag tot 125 euro kunnen overmaken.

 

Android en iPhones

De app komt voorlopig uit voor Android en iOS-telefoons en –tablets. In een eerste fase is ze gratis, en ze heeft voorlopig een vergelijkbare beveiliging als de Bankcontactkaart zelf.  Een PIN is dus nog altijd nodig om een betaling uit te voeren. Wanneer u de app installeert, zal u ze via een activatieproces aan een bankkaart moeten linken. Voorlopig kan je met één toestel één kaart gebruiken, of je kan twee toestellen linken aan één bankkaart.

Verder kan u, wanneer uw kaart of telefoon gestolen wordt, naar Cardstop bellen om de app, de kaart, of allebei te laten blokkeren. Hetzelfde gebeurt voorlopig trouwens ook als u drie keer een fout PIN-nummer ingeeft. Ben je vergeetachtig, dan zal je dus vaak je app moeten herinstalleren. 

 

Bèta

De Bankcontact/Mister Cash-app komt pas in 2014 als commercieel product uit, maar ze gaat vanaf april in publieke bèta. Tijdens de pilootperiode wil Bankcontact praten met handelaars en consumenten om mogelijke toepassingen van de software te onderzoeken. De app wordt in die fase in beperkte kring gelanceerd.