Naar aanleiding van ons gratis Business Meets IT-seminarie over security van 26 februari brengen wij een kleine snelcursus over het onderwerp. Dit is de eerste aflevering over "next generation firewalls". 1. Wat is een firewall? Een firewall, in principe een combinatie van software en hardware, wordt ook wel eens omschreven als een elektronische receptionist. Deze […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Naar aanleiding van ons gratis Business Meets IT-seminarie over security van 26 februari brengen wij een kleine snelcursus over het onderwerp. Dit is de eerste aflevering over "next generation firewalls".

1. Wat is een firewall?

Een firewall, in principe een combinatie van software en hardware, wordt ook wel eens omschreven als een elektronische receptionist. Deze toepassing controleert zowel het dataverkeer dat binnen komt als het verkeer dat buiten gaat. Toch hebben ook de individuele computers of andere endpoints nog altijd hun eigen beveiliging nodig.

2. Wat is een next generation firewall?

De next generation firewall of application firewall is de jongste trend in netwerkbeveiliging. Zij specialiseren zich op het applicatieverkeer en voeren zo onder meer een nog diepgaander inspectie van webapplicaties uit. Soms heeft men het ook wel eens over een Facebook firewall, want deze toestellen moeten bijvoorbeeld het gebruik van sociale netwerksites in bedrijven monitoren, filteren, weigeren of doseren per gebruiker.

Heel wat van de klassieke fabrikanten proberen hun producten dan ook zoveel mogelijk in de richting van deze nieuwe generatie te positioneren.

3. Wat is unified threat management (UTM)?

UTM of unified threat management is een ouder concept. In eerste instantie is het een sterk uitgebouwde hardware firewall, die net zoals de "gewone" firewall onder meer het dataverkeer van en naar het netwerk kan filteren en indien nodig blokkeren.

Daarbovenop ondersteunen UTM’s als alles-in-één-oplossing een groot aantal extra diensten, zoals content filtering. Het aanbod rond intrusion prevention houdt ook in dat ze mogelijk verdacht dataverkeer kunnen blokkeren.

4. Zijn alle UTM’s ook next generation firewalls?

De eerste next generation firewalls omschreven zich niet als UTM, maar hadden daar toch veel kenmerken van. Anderzijds zijn UTM’s zich ook meer en meer beginnen te richten op applicatieverkeer, al staat de ene fabrikant daar al verder in dan de andere. Heel veel applicaties gaan vandaag namelijk over het zogenaamde http-protocol. Of zoals het in het jargon klinkt: “http is the new TCP/IP”.

Zo kan de huidige generatie UTM’s bijvoorbeeld webtoepassingen zoals Facebook, Hotmail of YouTube op gebruikersniveau opvolgen, waardoor de grens tussen een UTM en een next generation firewall wel heel dun wordt.

Meer weten over security? Op 26 februari (in de namiddag) organiseert Business Meets IT een gratis seminar rond dit onderwerp met als titel: "Security – meet the experts". Iedereen welkom.