Nieuws

Een minuut politieke moed voor 4G-dossier Brussel

De lage stralingsnorm in Brussel staat de ontwikkeling van een 4G-netwerk in de weg. Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck zoekt naar een oplossing.

Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) wil een alternatief voor de lage stralingsnorm in de hoofdstad, die de ontwikkeling van 4G-netwerken in de weg staat. Dat schrijft L’Echo.

Momenteel geldt in Brussel voor zendmasten een stralingsnorm van 3 volt per meter. Twee weken geleden deed Didier Bellens nog zijn beklag over deze strenge norm. Volgens de topman van Belgacom is het hierdoor onmogelijk om een 4G-netwerk in de hoofdstad uit te rollen.

Huytebroeck wil daarom deze maand nog een voorstel op tafel leggen dat de uitbouw van een 4G-netwerk in Brussel moet mogelijk maken. Eerst wil ze nog enkele “technische preciseringen” inwinnen. Indien de minister faalt in haar opzet, zullen andere parlementsleden – ook binnen de meerderheid – naar oplossingen zoeken.

De stralingsnorm werd in 2007 via een ordonnantie vastgelegd, maar sindsdien “buigen velen het hoofd voor de technische demonstranties van de operatoren die niet in staat zijn een technologie te ontwikkelen waar alle grote steden ter wereld massaal in investeren”, zegt minister Guy Vanhengel (Open VLD).

Ecolo en Groen zijn het minst enthousiast over de kwestie. “Maar de ordonnantie ging uit van het parlement en een minuut politieke moed zou volstaan om een alternatieve meerderheid rond de zaak te zoeken. Alles kan erg snel gaan. Een deblokkering zou voor de zomer mogelijk zijn”, klinkt het bij enkele bronnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business