De afspraak dat elke Europese burger in 2020 breedbandinternet heeft staat behoorlijk op losse schroeven. Neelie Kroes heeft slechts één van de beoogde negen miljard tot haar beschikking.

Advertentie

Eind vorige week werd door de Europese regeringsleiders besloten dat de begroting voor de Europese Unie in de komende zeven jaar flink gekort wordt.

Eén van de dingen waar die beslissing direct invloed op heeft is de digitale agenda van Eurocommissaris Neelie Kroes. Zo lijkt het erop dat de plannen om elke Europese burger breedband te bezorgen voor 2020 nu de prullenmand in kunnen.

Onderbedeelden

Ondanks het feit dat één miljard wel erg karig lijkt in verhouding tot de beoogde 9,2 miljard die was aangevraagd,  blijft Kroes kalm.

"Desalniettemin hebben we met elkaar het doel gesteld dat iedereen in 2020 snel breedbandinternet heeft en hoewel het nu moeilijker wordt om dat te halen, moeten we ons blijven focussen op dat doel. Ik zal blijven vechten en de innovaties blijven ondersteunen die helpen om snel breedbandinternet uit te rollen in onderbedeelde regio’s", aldus Kroes op haar weblog.

Toch zal de één miljard euro volgens Kroeg realistisch gezien net genoeg zijn om de digitale diensten te ondersteunen, maar zeker niet om ook nog eens de snellere infrastructuur te kunnen bouwen om die diensten aan te kunnen bieden.

Kroes zegt dat de verantwoordelijkheid nu bij de lidstaten zelf ligt. Als zij niet investeren in breedband, is het risico op een achterstand in concurrentievermogen zeer aanwezig.

Kroes gaat nog wel praten met de Europese Investeringsbank, die al geld had toegezegd. Ze wil proberen aanspraak te maken op een extra potje van 10 miljard euro dat de Europese Investeringsbank nog heeft liggen.