Google heeft nieuwe distributiecijfers voor Android vrijgegeven. Jelly Bean blijft gestaag stijgen, terwijl Gingerbread en Ice Cream Sandwich moeten inboeten.

Advertentie

Het is een maandelijkse gewoonte van Google om de distributiecijfers van de verschillende Androidversies mee te delen. Jelly Bean blijft vechten voor meer marktaandeel, terwijl dat van Ice Cream Sandwich en Gingerbread kromp tijdens de afgelopen maand.

Android blijft een sterk verdeeld besturingssysteem. Nieuwe versies doen er erg lang over om op de toestellen van gebruikers terecht te komen. Dat komt omdat de keuze om een nieuwe versie te gebruiken (of er naar te upgraden) in handen is van de hardwarefabrikanten.

Op budgettoestellen wordt nog steeds voor het erg verouderde Android 2.3 Gingerbread gekozen. Door de populariteit van deze goedkope smartphones, blijft Gingerbread met 45 procent nog steeds de grootste Androidversie. Het marktaandeel is wel twee procent gedaald ten opzichte van vorige maand.

Ice Cream Sandwich (4.0) is de tweede grootste versie en draait op 29 procent, een lichte daling ten opzichte van de 29,1 procent van vorige maand. ICS is vandaag de dag voor fabrikanten nog steeds de eerste keus voor hun moderne toestellen.

Jelly Bean (4.1 en 4.2) is momenteel vooral terug te vinden op de echte toptoestelllen. Sinds de lancering in de zomer van 2012 heeft het besturingssysteem 13,6 procent marktaandeel weten te behalen. Er is de laatste maanden wel een duidelijke versnelling in groei te merken. Vorige maand was Jelly Bean goed voor 10 procent.

Bij Apple gebeurt de adoptie van nieuwe versies in vergelijking veel sneller. iOS 6.1, de laatste versie van Apples mobiele besturingssysteem, was binnen twee dagen al op meer dan 20 procent van de iDevices terug te vinden.

Google zal binnen enkele maanden Android 5.0 Key Lime Pie lanceren, maar het zal nog wel even duren vooraleer gebruikers deze versie effectief op hun toestellen zien verschijnen.

Advertentie