Nieuws

3D-printen van organen flinke stap dichterbij

Wetenschappers zijn erin geslaagd om embryonale cellen te printen tot 3D-structuren. Dat maakt het in theorie mogelijk om elk celtype te creëren.

Het 3D-printen van bruikbare organen is een stapje dichterbij gekomen.

Door een gespecialiseerd proces dat ontwikkeld werd aan de Heriot-Watt University in Edinburgh is het mogelijk gebleken om stabiele celstructuren te printen met embryonale cellen. Deze cellen zijn flexibeler dan de cellen waarmee eerder al driedimensionale structuren werden geprint.

Het voordeel van deze cellen is verder dat ze elk celtype kunnen aannemen, zodat uiteindelijk bijvoorbeeld ook een hart of een long gevormd kan worden. Ook kunnen embryonale cellen zich onbeperkt repliceren.

Volgens Dr. Will Shu is dit de eerste keer dat dit soort cellen in 3D zijn geprint. “Deze techniek zal ons in staat stellen om veel accuratere modellen van menselijk weefsel te creëren”, aldus Shu.

Het is in eerste instantie de bedoeling om de techniek te gebruiken om menselijk weefsel te creëren waar medicijnen op getest kunnen worden. “Het is logisch om menselijk weefsel te gebruiken, aangezien het doel van het ontwikkelen van medicijnen voor een groot deel het bestrijden van menselijke ziektes is”, zegt Shu. Testen op dieren hoeft dan eigenlijk niet meer.

“Op de lange termijn voorzien we dat deze technologie doorontwikkeld wordt om bruikbare 3D-organen te kweken voor medische toepassingen, die gekweekt zijn uit de eigen cellen van de patiënten. Orgaandonatie, het onderdrukken van het immuunsysteem daarbij en afstoting van donororganen zullen dan tot het verleden behoren”, volgens Shu.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business