Na de Raspberry Pi Model B is ook Model A te koop in de Benelux. Het toestel heeft zwakkere specificaties, maar is nog goedkoper dan zijn voorganger.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De Raspberry Pi Model A is voortaan te koop in Europa. Voor iets meer dan 30 euro kan je de afgeslankte versie van de minicomputer in huis halen.

Goedkopere Raspberry Pi te koop in de Benelux.

Ten opzichte van de Raspberry Pi Model B, dat al even op de markt is, heeft deze versie iets lagere specificaties. Zo is er geen ethernetpoort en maar 256 megabyte RAMgeheugen, de helft van Model B. Ook is er maar één usb-poort.

Maar je kan wel voor bijna geen geld een computer in huis halen. Zo wordt Model B al online verkocht voor de Belgische en Nederlandse markt aan 33,47 euro inclusief btw (zonder verzendkosten).

De Raspberry Pi maakte vorig jaar flink wat indruk. Een computer ter grootte van een bankkaart aan een fractie van de prijs van een gewoon toestel. De specificaties zijn in verhouding, maar het toestel is wel krachtig genoeg om te surfen, video in 1080p af te spelen of documenten te bewerken.

Het nieuwe model verbruikt bij benadering een derde van de stroom die zijn grote broer nodig heeft. Met de lage specificaties is het geen toestel waarmee je kan multitasken of zware games kan spelen. Maar het is des te beter geschikt voor hobbyprojecten, als mediacenter of als embedded systeem. ZDNet’s grondige review van het eerste model kan je hier nog eens nalezen.