Nieuws

Smals en RIZIV bouwen aan efficiënte gezondheidszorg met eCare-registers

Smals en RIZIV bouw en aan efficiënte gezondheidszorg met eCare-registers

 

Veiligheid voor de patiënt, continuïteit van de medische zorg en kostencontrole zijn drie redenen waarom het RIZIV besloot om sommige medische ingrepen elektronisch te laten registreren. Smals zorgt voor de ICT-ontwikkeling en -ondersteuning. Vandaag gaat het om implantaten zoals hartkleppen, heup- en knieprothesen en zware medicatie voor chronische ziekten zoals artrose.

[download_file]


Jaren later zorgt een kunstheup of knieprothese wel eens voor medische problemen. Vaak is een kijkoperatie een dure, risicovolle eerste stap naar een oplossing, wanneer de constructeur en de kenmerken van het implantaat niet bekend zijn. Dankzij de eCare-registers wordt zo’n ingreep straks overbodig. Wanneer in een type hartklep of pacemaker een productiefout wordt ontdekt, lopen patiënten een levensbedreigend risico. Dankzij de verplichte registratie van hartimplantaten in de eCare-registers is het voortaan mogelijk om de getroffen patiënten snel proactief op te sporen en hun implantaat te vervangen.

Anonieme statistieken
Alle basisinformatie in de eCare-registers staat, geheel anoniem, ter beschikking van alle specialisten. Statistische gegevens kunnen over langere tijd duidelijk aanwijzen welke implantaten een beter resultaat geven. Deze aanpak bestaat ook al voor de behandeling van chronische ziekten zoals artrose. Enkel de behandelende arts kan bij de informatie over zijn patiënt.
“Het RIZIV verzamelt steeds meer informatie. Onze missie gaat vandaag een stuk verder dan enkel de terugbetaling. Op termijn willen we een kwaliteitscontrole voor alle implantaten”, vertelt dr Marc Bangels (RIZIV). “Dit gaat om zeer gevoelige zaken, zodat alle informatie in de registers anoniem wordt opgeslagen.”
“Dit gaat om zaken die ons vroeg of laat zelf kunnen overkomen”, vertelt Noëlle Bauwin, chain project leader bij Smals, verantwoordelijk voor de eCare-projecten. “In de nauwe samenwerking met het RIZIV leren we veel over het terrein. Het is goed om vast te stellen dat we in goede handen zijn, mocht het ooit nodig zijn.”

ICT-specialisten met medische kennis
Projecten zoals de eCare-registers vragen een ijzersterke kennis van ICT én geneeskunde. “De mensen van Smals staan vaak rechtstreeks in contact met de professionele wereld”, getuigt Marc Bangels. “Ik ben onder de indruk van de snelheid waarmee zij zich specialiseren in het medische domein.“
“Dankzij de generieke eHealth-basisdiensten en een maximaal hergebruik van componenten kunnen we kostenefficiënt nieuwe registers bouwen. We kunnen volop innoveren zonder telkens opnieuw het wiel uit te vinden”, besluit Noëlle Bauwin.


Werken bij Smals
Bij Smals werk je in een uitdagende omgeving. In een organisatie met erg hoge eisen qua betrouwbaarheid, veiligheid en Privacy werk je met de modernste technologieën. Onze projecten verleggen grenzen in het gebruik van ICT ten behoeve van de patiënt en de medische sector. Onze opdrachtgevers zijn de instellingen van de Belgische sociale zekerheid en gezondheidszorg.

Voor onze e-health-projecten en verwante ICT-services zijn we regelmatig op zoek naar: //www.smals.be/nl/jobs/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business