Uit gelekte interne documenten van Qualcomm is af te leiden dat Google Android 5.0 in mei zal lanceren. De nieuwe versie krijgt de naam Key Lime Pie.

Advertentie

Android 5.0 Key Lime Pie in tweede kwartaal

Google zal naar alle waarschijnlijkheid Android 5.0 in mei van dit jaar lanceren. De nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem voor smartphones en tablets krijgt de naam "Key Lime Pie".

Gisteren doken verschillende berichten op over gelekte interne documenten van chipfabrikant Qualcomm. De documenten verschenen op Android Poilce, maar werden snel weer verwijderd op verzoek van Qualcomm. Ondertussen was het belangrijkste nieuws uit deze documenten natuurlijk al wijdverspreid.

Roadmap

De documenten waren schema’s met releasedata, ook wel een roadmap genoemd. In deze roadmap wordt gesproken van Android 5.0, de ‘k-release’. Deze zou nog in het tweede kwartaal moeten verschijnen, en Qualcomm zal ook nog voor het einde van het tweede kwartaal twee testapparaten op de markt brengen voor hardwarefabrikanten. Deze zogenaamde ‘reference designs’ worden onder andere uitgebracht om de hardware te demonstreren.

In het tweede kwartaal zou Android 5.0 dus moeten uitkomen. We hadden zelf ook al zo’n vermoeden dat de nieuwste Androidversie dan zou worden aangekondigd, aangezien in mei de Google-ontwikkelaarsconferentie Google I/O wordt gehouden. Op deze conferentie worden traditiegetrouw nieuwe Androidversies aangekondigd. Dat het na twee relatief kleine releases (Android 4.1 en 4.2 "Jelly Bean") weer tijd is voor een grote release is ook niet zo vreemd. Google I/O vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 17 mei.

Hoe dan ook is het nog afwachten of de informatie van Qualcomm klopt. Ja, het is erg waarschijnlijk dat de aankondiging van een nieuwe, grote Androidversie in mei plaats zal vinden. Ja, het lijkt (erg) waarschijnlijk dat deze release "Key Lime Pie" zal gaan heten. Of het versie 5.0 is, is goed mogelijk, maar staat zeker nog niet vast. Hoe dan ook zal Qualcomm wel goed ingelicht zijn door Google: de fabrikant is één van de belangrijkste chipfabrikanten voor Androidtoestellen, en het dan ook van groot belang dat de Qualcomm-chipsets goed overweg kunnen met een nieuwe Androidversie.

Androidnamen

Al sinds Android 1.5 (Cupcake) krijgen grote Androidreleases de naam van lekkernijen mee. We hebben inmiddels 1.6 (Donut), 2.0 en 2.1 (Eclair), 2.2 (Froyo), 2.3 (Gingerbread), 3.0, 3.1 en 3.2 (Honeycomb), 4.0 (Ice Cream Sandwich) en 4.1 en 4.2 (Jelly Bean) gehad.

Een tijdje terug kwamen we op Google+ een plaatje tegen, gemaakt door een ontwikkelaar van Google. Daarop is een Androidmannetje te zien dat een stukje Key Lime Pie eet. Dat was al een eerste aanwijzing dat de naam van de volgende Androidversie "Key Lime Pie" wordt.

Wat kunnen we verwachten?

Over "Key Lime Pie" is eigenlijk nog niets uitgelekt, waardoor het moeilijk is om een inschatting te maken van wat we van de volgende Androidversie kunnen verwachten.

Het ligt voor de hand dat er door Google wat meer aandacht gevestigd gaat worden op Google TV, een aangepaste versie van Android. Het is goed mogelijk dat bij versie 5.0 de smartphone/tablet-versie van Android samen wordt gevoegd met Google TV. Een samenvoeging van de smartphone- en tabletversie zagen we in Android 4.0. 

Versie 3.0 (Honeycomb) werd door Google overhaast uitgebracht om de wildgroei van Androidtablets – met een Androidversie die niet geschikt was voor tablets – te stoppen. Eenzelfde situatie is er nu met Google TV: er zijn heel veel Android TV-sticks die een interface hebben die niet geschikt is voor televisies.

Over een ‘universele’ berichtenapplicatie wordt ook al een tijdje gesproken. Google heeft nu namelijk verschillende berichtendiensten, zoals Google Talk en Google+ Messenger. Het lijkt logisch dat deze worden samengevoegd, en dat de functionaliteit van Google Talk wordt uitgebreid. Zo is er nog steeds geen mogelijkheid om direct bestanden (of locaties) te versturen in Google Talk.

Verder ligt een uitbreiding van de spraakmogelijkheden voor Android – mogelijk ook voor andere talen dan Engels – voor de hand. Maar vooralsnog blijft het vooral gissen.

Advertentie