Bellens start politieke rel rond telecombeleid

Belgacom-topman Didier Bellens heeft stevig uitgehaald naar de politiek. Hij is geïrriteerd door de lage stralingsnorm in Brussel en de nieuwe telecomwet.

Bellens deed zijn uitspraken naar aanleiding van de nieuwjaarsreceptie van Belgacom waar ook de pers aanwezig was. Volgens de man is het onmogelijk om 4G in de hoofdstad uit te rollen omwille van de lage stralingsnormen in het Hoofdstedelijk Gewest.

In dat gebied ligt de stralingsnorm voor zendmasten al een tijdje op 3 volt per meter waar dat in de rest van het land 20,6 V/m is. Dat zorgt er voor dat de masten minder sterk zijn waardoor er meer masten moeten geplaatst worden om dezelfde capaciteit en dekking aan te bieden.

De topman van Belgacom is van oordeel dat Brussel een 4G-netwerk nodig heeft, maar dat het er mogelijk niet van komt omwille van die strenge normen. “De mensen daar hebben nood aan 4G, en wat zegt brussel… Fuck you” zei hij volgens Belga.

Telecomwet
De lagere stralingsnorm is niet de enige schietschijf van Bellens. In dezelfde toespraak hekelt hij de nieuwe telecomwet. Die stelt onder meer dat je als consument na zes maanden je contract mag opzeggen zonder vergoeding, de helft minder dan wat Europa oplegt.

Dat soort maatregelen zorgt er volgens Bellens voor dat Belgische telecombedrijven zwakker staan in Europa. Hij suggereert ook dat het buitenlandse investeerders afschrikt.

Wat Bellens niet in zijn uitleg zegt is dat die strengere telecomwet er is gekomen nadat de telecombedrijven jarenlang praktijken hanteerden waarbij je als klant soms tot twee jaar gebonden zat aan een abonnement. Bovendien tegen tarieven die niet bepaald lager liggen dan in het buitenland.

Bovendien mochten operatoren hun klanten opbellen om hun abonnement telefonisch te verlengen zonder dat de klant daarvoor moest tekenen. Dat terwijl de klant zelf vaak enkel van zijn abonnement kon afgeraken door dit per brief lang genoeg op voorhand te laten weten aan zijn operator.

Begrip en onbegrip bij politici
De uitspraken kunnen op weinig sympathie rekenen in de politiek. Zo hebben zowel Brussels minister van Milieu Evelyne Huytebroeck als federaal minister van overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille hun ongenoegen al uitgesproken.

N-VA kamerlid Peter Dedecker zegt in een mededeling dat hij de uitval van Bellens begrijpt. De lage norm in combinatie met het traag afleveren van bouwvergunningen om extra masten te kunnen plaatsen maakt de situatie onhoudbaar zegt hij. Volgens hem heeft ook telecomminister Vande Lanotte al erkend dat de norm moet worden bijgesteld. Over de telecomwet doet Dedecker geen uitspraak.

Het is al lang duidelijk dat de relatie tussen Bellens en de politiek niet optimaal is. Enkele jaren geleden was dat vooral omwille van zijn hoog loon en de riante ontslagvergoeding.  In 2011 was het vooral omwille van zijn medewerkster Concetta Fagard die Bellens ten alle koste in dienst wilde houden, maar uiteindelijk toch moest gaan.

Belgacom is een beursgenoteerd bedrijf, maar is wel voor de helft in handen van de staat wat die laatste jaarlijks meer dan 400 miljoen euro oplevert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business