Nieuws

Apple verbetert privacybescherming in iOS 6.1

Met een kleine update van iOS 6 geeft Apple iPhone- en iPad-gebruikers meer controle over de mate waarin adverteerders ze op het internet kunnen volgen.

De meeste aandacht in deze update van Apples mobiele besturingssysteem gaat uit naar LTE, de vierde generatie mobiel internet.

iOS 6.1 breidt 4G-ondersteuning uit naar zestien nieuwe landen, al zitten België en Nederland daar voorlopig nog niet bij. Bovendien geldt de LTE-ondersteuning alleen voor de iPad 4, iPad Mini en iPhone 5, waardoor veel gebruikers buiten boord vallen.

Een belangrijke andere verbetering is de manier waarop iOS-gebruikers met advertenties kunnen omgaan.

[related_article id=”158256″]

Nieuw privacybeleid
Sinds iOS 6.0 heeft Apple de omstreden Universal Device Identifier (UDID) laten vallen. Dit unieke cijfer was gekoppeld aan elk toestel dat de fabrikant verkocht en werd massaal gebruikt door adverteerders en appbouwers om de gangen na te gaan van iPhone- en iPad-bezitters.

In de plaats van de UDID kwam met iOS 6.0 de zogenoemde Advertising Identifier, die niet meer is gekoppeld aan een specifiek toestel. Apple bouwde een optie in bij deze tracker die zijn klanten de mogelijkheid geeft om het vertonen van gerichte advertenties te blokkeren. Qua karakter komt de functie overeen met Do Not Track, een technologie die in de meeste populaire browsers een rol speelt.

Cookies wissen
Volgens Apple zijn nog niet alle advertentienetwerken overgestapt naar de nieuwe techniek, en kan het in de tussentijd gebeuren dat gerichte advertenties alsnog doorkomen. Het is wel de bedoeling dat in de nabije toekomst alle online adverteerders overstappen.


Apple heeft in iOS 6.1 gesleuteld aan de effectiviteit van de Advertising Identifier en introduceert een handige knop waarmee je de functie terug op nul kunt zetten.

Met deze resetknop wis je in feite al je cookies, waardoor adverteerders je zien als een nieuwe gebruiker zullen zien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business