Nieuws

Zeven stellingen over open bron

Openbron software wint aan populariteit. Toch blijven sommige bedrijven sceptisch wanneer ze kunnen kiezen voor open source. Tijd om wat ballonnen te doorprikken.

Open source betekent dat de code van een softwareproduct vrij is. Dat wil zeggen dat je zowel de code als het product zelf vrij mag gebruiken en aanpassen en ze zelf verder mag herverdelen.

Is openbron slecht? Neen. Is het de magische oplossing voor alles? Ook niet. Daarom bekijken we een paar mythes van dichtbij en helpen u met uw beslissing om ervoor te kiezen of niet.

Stelling 1. Openbron is gratis
De voornaamste reden om voor open source te kiezen is de prijs. Al is het maar omdat velen denken dat het een gratis manier is om aan software te raken.

Fout: De toepassing zelf is gratis, maar betaalt u wel voor de rest. Wil u iets op maat gemaakt of is er ondersteuning nodig, dan betaalt u daarvoor. Net zoals u de kost erbij moet tellen om een toepassing naar uw hand te (laten) zetten.

Stelling 2. ‘Openbron is onveilig’
Met openbronsoftware kan iedereen fouten zoeken. Een hacker werkt zich zo binnen.

Fout: De code is beschikbaar en ook uw eigen aanpassingen moet u publiek maken. Toch wil dat niet zeggen dat openbron per definitie onveilig is. Eens er een fout is ontdekt, kan een bedrijf terugvallen op zijn eigen ontwikkelaars, op die van de softwareleverancier en op een wereldwijde community.

Vaak wordt een veiligheidsprobleem zeer snel opgelost. “Maar dat hangt af van de grootte van de community” zegt Bob Lannoy, IT-consultant en onderzoeker bij Smals, een IT-dienstverlener voor de overheid. Ook moet een bedrijf zelf zijn verantwoordelijkheid nemen. “Vaak is de meest recente versie snel gepatcht, maar dan moet je wel die opgelapte versie wel installeren.”

Stelling 3. ‘Alles valt of staat met de populariteit’
Een populair openbronproject heeft doorgaans een actieve community, maar als die uitdooft is uw software zo goed als verloren.

Juist: Open source valt of staat met de community. “Als er geen actieve community meer is, of de enige ontwikkelaar van een product stopt er mee en er duikt een veiligheidsprobleem op, dan is er niemand om het op te lossen” zegt Lannoy. “Wel kan je het zelf patchen als je daar de kennis voor in huis hebt. Dat kan steeds want de code is gewoon beschikbaar.”

Stelling 4. ‘Je bent afhankelijk van een clubje hobbyisten’
U moet het stellen met een clubje ontwikkelaars die in hun vrije tijd problemen oplossen.

Fout: openbronsoftware wordt vandaag ontwikkeld door ernstige bedrijven. Red Hat had in 2012 een jaaromzet van meer dan een miljard dollar en meer dan 4.500 werknemers in dienst. Maar ook IBM is met openbron bezig. “Zij betalen ontwikkelaars of zetten eigen personeel hiervoor in omdat ze willen dat een bepaald softwarepakket evolueert”, aldus Lannoy.

Maar: Als je openbronsoftware gebruikt die vooral door de community wordt ontwikkeld, dan is het soms moeilijk om voor specifieke noden een oplossing te vinden. U gaat veel software of aanvullende functies gratis terugvinden, maar misschien wel op eigen kosten iets moeten ontwikkelen als je maatwerk voor jou organisatie wil. Daar zit vaak de kostprijs van open source software.

“Soms is het iemands broodwinning en wordt er verder op ontwikkeld, soms is het van één developer die het in zijn vrije tijd doet. Daar moet je wel op letten als je de keuze maakt. Kijk of er een community is en of de software volwassen genoeg is.” Wie kiest voor openbron, moet dus nog steeds kijken voor wat hij of zij kiest.

Stelling 5. ‘Mijn software is open, dus mijn bedrijf ook’
Wie toegang heeft tot de code kan probleemloos gegevens uit mijn bedrijf halen. Zeker nu alles online gebeurt, kan iedereen met de nodige kennis virtueel binnen en buitenwandelen.

Fout: Vergelijk een bedrijf dat op openbronsoftware draait met een architect die zijn bouwplannen online gooit. Iedereen kan de plattegrond raadplegen, maar de deuren en ramen blijven wel op slot.

Zelfs al is uw applicatie voor pakweg vooraadbeheer open bron, dan wil dat niet zeggen dat uw stock door anderen onbeveiligd te raadplegen is. Niemand kan in uw machines of ziet hoe u de zaken beheerd. Daar dient een goed wachtwoord of een ander authentificatie voor.

Stelling 6. ‘Openbron is niet van mij’
Ik heb geen rechten op de software, ook al ontwikkel ik zelf mee.

Juist: Je software is open en dus van en voor iedereen. Ook als je IT-afdeling er iets aan bijdraagt. Dat wil zeggen dat een revolutionaire innovatie aan een open systeem klakkeloos kan worden overgenomen door een concurrent. Je mag dus geen ownership opeisen bij openbronsoftware.

Maar er zijn wel uitzonderingen “Dat hangt af van het licentiemodel” zegt Lannoy van Smals. “Open source is moeilijk als commercieel model, maar er zijn wel pakketten waar je op mag verder bouwen zonder dat je je eigen ontwikkelingen moet vrijgeven. De Apache webserver is bijvoorbeeld openbron, maar je mag die verder ontwikkelen met eigen code, dat herverpakken en zelf verkopen.”

Stelling 7. Het is kiezen: open of gesloten
Ik wil wel voor openbron kiezen, maar dan moet ik alles openbron maken. Er is geen tussenweg.

Fout: Hoe graag een leverancier, open of gesloten, ook wil dat je zo veel mogelijk producten of diensten bij hem afneemt, een IT-infrastructuur is vaak divers. Bovendien zit een bedrijf altijd met een erfenis: applicaties die misschien al meer dan tien jaar oud zijn, maar nog steeds doen wat ze moeten doen. Of infrastructuur die er plots bijkwam na een fusie of een overname.

Volgens Brian Cornell, bij openbronleverancier Red Hat verantwoordelijk voor Centraal-Europa, kan een bedrijf, als het echt zijn best doet, die legacy beperken tot 3 tot 5 jaar. “Als je je hele IT-afdeling twee jaar sluit, dan kan je de perfecte wereld bouwen, maar uw bedrijf moet intussen wel blijven draaien en er moet wel geld verdient worden.”

Grote leveranciers volgen trouwens in dat verhaal. Zo hebben zowel Microsoft als IBM diensten en producten rond open source. U kan dus perfect kiezen om bepaalde software open of gesloten te houden. Laat u daarbij vooral leiden door de inhoudelijke voor- en nadelen, bijvoorbeeld of het compatibel is met uw bestaande infrastructuur en voldoende beantwoord aan uw noden. In plaats van uzelf blind te staren op een ideologie.

Conclusie
Door de band genomen kent open source software voor- en nadelen, net zoals bij gesloten software. “Kijk naar welke functies je nodig hebt in je project, kijk wat het zou kosten in open of closed source” besluit Lannoy. “Als openbron je noden dekt en er is genoeg ondersteuning beschikbaar dan is er geen reden om het niet te doen. Maar maak wel telkens de afweging.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business