Apple verkocht tijdens het afgelopen kwartaal een recordaantal iPhones en iPads, maar de winst kende amper groei ten opzichte van het jaar ervoor.

Computerbedrijf Apple heeft de resultaten van het afgelopen kwartaal gepresenteerd. Het bedrijf verkocht tijdens de laatste maanden van 2012 een recordaantal iPhones en iPads, maar de winst bleef achter.

Apple verkocht maar liefst 47,8 miljoen iPhones tijdens het afgelopen kwartaal. Een jaar eerder waren dat er 37 miljoen. De verkoop van de iPad steeg van 15,4 miljoen tot 22,9 miljoen verkochte exemplaren.

De goede resultaten zijn voor een groot deel te danken aan de introductie van een reeks nieuwe producten. Apple lanceerde tijdens het afgelopen kwartaal onder meer de iPhone 5, de iPad 4 en de iPad mini.

De verkoopcijfers van de Mac (4,1 miljoen) en de iPod (12,7 miljoen) zakten licht ten opzichte van een jaar eerder. Dat is deels te verklaren door een kannibaliserend effect van de iPhone en de iPad, die de functies van deze toestellen voor een deel vervangen.

Winst stagneert

De omzet steeg met 18 procent tot 54,5 miljard dollar. Dat is minder dan de 54,9 miljard dollar die analisten hadden verwacht. Bovendien zag Apple nauwelijks groei in de winst. Die bleef min of meer gestagneerd op 13,1 miljard dollar, een stijging van minder dan 1 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Het gebrek aan groei in de winst is vooral het gevolg van stijgende kosten. Apple moet meer investeren in ontwikkeling, productie en marketing om de concurrentie te kunnen voorblijven.

Dit nieuws heeft zijn effect op de beurs gisterenavond niet gemist. Bloomberg meldt dat het aandeel nabeurs tot 11 procent daalde. Analisten maken zich duidelijk zorgen over de trage groei, en vrezen zelfs dat Apples hoogdagen voorbij zijn.