Nieuws

Wikipedia start gratis reisgids

De makers van Wikipedia lanceren een internationale reisgids in negen talen, waaronder Nederlands, om onafhankelijke reisinformatie te geven aan toeristen.

Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie achter Wikipedia, lanceert op zijn twaalfde verjaardag Wikivoyage. Deze reisgids volgt dezelfde principes als de welbekende online encyclopedia, maar richt zich uitsluitend op reisbestemmingen.

“Als medewerkers van Wikivoyage werken we hard aan het creëren van materiaal van hoge kwaliteit, geschreven door reizigers, voor reizigers, in hun eigen taal”, zegt Peter Fitzgerald, een van de beheerders van het nieuwe reisportaal.

Wikivoyage is overigens niet geheel nieuw: de Duitse en Italiaanse afdelingen van Wikipedia richtten Wikivoyage in 2006 op als hobbyproject. Het ging in oktober 2012 over in handen van de Wikimedia Foundation en is tot en met de lancering dinsdag in bèta getest.

De ongeveer 200 vrijwilligers van het nieuwe portaal hebben in de tussentijd 50.000 artikelen geproduceerd in negen talen, waaronder het Nederlands.


Het bestaan van een onafhankelijke reisgids is een goede zaak voor reizigers, maar de commerciële druk op de Wikimedia Foundation zal hierdoor alleen maar verder toenemen.

Afgelopen september kwam de Britse tak van Wikipedia in opspraak toen bleek dat een bestuurslid betalingen aannam van Gibraltar om de eilandnatie prominent naar voren te laten komen op de populaire Wist je dat-pagina van de Engelstalige variant. De man was in het dagelijks leven een goedbetaalde PR-consultant en maakte handig gebruik van zijn hooggeplaatste positie.

Wikivoyage moet niet worden verward met Wikitravel, een reisportaal dat eveneens is gebaseerd op wikisoftware en bijdragen van vrijwilligers. Maar omdat eigenaar Internet Brands zich steeds meer bemoeide met de inhoud van de artikelen en commercie voorop stelde, leidde dit tot een uitloop van vrijwilligers naar Wikivoyage, dat wel zonder winstoogmerk opereert.

Dit leidde er afgelopen september toe dat Internet Brands een rechtszaak aanspande tegen twee voormalige moderatoren van Wikitravel voor inbreuk op zijn handelsmerk. Om de twee te beschermen, spande Wikimedia Foundation op zijn beurt een rechtszaak aan tegen de eigenaar van het commerciële reisportaal, waarin het Internet Brands beschuldigde van sabotage van het nieuwe reisportaal

Deze zaak loopt nog altijd voor een Amerikaanse rechtbank.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business