De consumerisatie van business IT is een feit. Het is dan ook geen verrassing dat ZDNet op CES 2013 producten ontdekte die ook onze manier van werken kunnen veranderen.

Advertentie

De C mag dan wel voor Consumer staan, veel van de producten die op de technologiebeurs CES 2013 werden getoond, zullen uiteindelijk ook in de bedrijfswereld belanden. Sommige hardware zal grotere bedrijven binnensluipen als onderdeel van de BYOD-trend (Bring Your Own Device), terwijl andere producten door kleine bedrijven kunnen worden aangewend.

Met een mix van business en consument, is CES de ideale plaats om nieuwe tools en technologieën die ook onze manier van werken kunnen veranderen, voor het eerst in actie te zien. Hier volgt een selectie uit de massa aan producten en technologieën die dit jaar in Las Vegas werden voorgesteld.

iPad POS kiosk

Wandel in de nabije toekomst een koffiebar binnen en wie weet betaal je wel via een iPad in combinatie met een dienst als Square. Dat is voor de winkel veel goedkoper dan een traditioneel point-of-sale systeem, maar klanten vertrouwen het misschien niet meteen.

Verkoper van Mac- en iOS-accessoires Griffin Technology heeft daarom de Kiosk Retail bedacht. Dat is een iPad case die de tablet in een volwaardige point-of-sale kiosk verandert, voorzien van een geëncrypteerde magnetische kaartlezer. Met de juiste software kan je er je transacties mee uitvoeren, je inventaris maken, of reservaties afhandelen.

Multidock oplaadstation

Nog een iPad accessoire van de hand van Griffin, is dit Multidock oplaadstation. iPads worden steeds meer gebruikt op de werkvloer, en het beheer van al die toestellen kan al eens voor problemen zorgen. Met de Multidock kunnen tien iPads tegelijk opgeladen, gesynchroniseerd en gecontroleerd worden.

Door een veiligheidsstang kan de Multidock vergrendeld worden, zodat niemand de toestellen kan stelen terwijl ze liggen op te laden. Dankzij USB-aansluitingen kan je ook Androidtoestellen opladen met de Multidock, maar synchronisatie wordt voor deze toestellen niet ondersteund.

Veilig bestanden delen

iTwins geëncrypteerde tools om bestanden te delen, gaan al een tijdje mee. Je neemt twee iTwin USB-sticks, laat eentje achter in een poort van de pc thuis of op kantoor, en houdt de andere op zak. Wanneer je je bestanden wil raadplegen, maakt het een veilige verbinding met de pc thuis of op kantoor. Er worden dus geen gegevens op de stick bewaard.

Op CES werd iTwin Connect voorgesteld, en dat gaat nog net wat verder. Het biedt ondersteuning voor bediening op afstand, VPN-verbindingen met een bedrijfsnetwerk, en toegang tot publieke internetverbindingen via een VPN gehost door iTwin.

Dit biedt een interessant antwoord op de problemen die BYOD met zich meebrengt. De verbinding tussen de twee sticks is volledig afgesloten, en vergt bovendien minimale tussenkomst van het IT-management. Alle gegevens worden veilig op kantoor bewaard, maar de werknemer kan ze wel van thuis of onderweg raadplegen.

Elektronische documenten organiseren

Het Engelse Global Graphics is waarschijnlijk het best gekend voor hun PDF-tools. Recent heeft het gDoc Binder gelanceerd, een tool om documenten te beheren in een virtuele ringmap die je dan ook kan delen.

Documenten van de meest gangbare bestandsformaten worden ondersteund, en kunnen makkelijk bewerkt worden. Het tooltje is erg gebruiksvriendelijk, en beschikt over API-sleutels en extensies om je virutele ringmap helemaal naar wens te maken.

Windows 8 tablets & convertibles

Microsoft was officieel niet aanwezig op CES, maar heeft in de rand van het evenement wel meer details gegeven over de Surface met Windows 8 Pro (x86). Alle belangrijke pc-bouwers waren wel officieel aanwezig, en hadden nieuwe Windows 8-hardware om te tonen. Lenovo toonde verschillende nieuwe toestellen, en trok vooral veel persaandacht met de ThinkPad Helix, een kruising tussen tablet en ultrabook.

De Helix is een 11,6 inch tablet met een keyboard dock, en kan zowel via aanraking als met een pen bediend worden. Scherm en toetsenbord hebben elk een eigen batterij, waardoor het toestel zo’n 10 uur zonder batterij kan. Een Core i5 of i7 processor zorgt voor de nodige paardenkracht.

Externe HD met snelle cache

Bedrijven gerereren steeds meer data, wat betekent dat (snelle) opslag steeds belangrijker wordt. SSD’s geven laptops en desktops de nodige snelheidsboost, maar externe (backup-)opslag berust nog steeds op de conventionele draaiende schijven. Schijfcache kan de boel versnellen, maar is niet erg efficiënt wanneer je met big data werkt.

Buffalo Technology is een stap verder gegaan en heeft 1 GB DDR3-geheugen aan hun nieuwste externe harde schijf toegevoegd. Met een USB 3.0-verbinding en minstens 1 TB opslagcapaciteit, is het DriveStation DDR een makkelijke manier om goedkope, snelle opslag aan een pc of kleine server toe te voegen.

1TB USB-stick

Om veel data te verplaatsen zijn netwerken vaak te traag en USB-sticks te klein. Meer dan 64 GB wordt al snel een probleem. Kingston komt binnenkort met de DataTraveler HyperX Predator, een USB-stick die over een capaciteit van maar liefst 1 TB beschikt.

Kingston toonde ook een USB 3.0 drive die speciaal ontworpen is voor Microsofts nieuwe Windows To Go feature, dat deel uitmaakt van Windows 8 Enterprise. De DataTraveller Workspace drive moet je de performantie bieden die je nodig hebt wanneer je Windows vanaf een flash drive draait op je pc.

Snel, beheersbaar en veilig wifi-netwerk

Er zijn maar weinig bedrijven die geen internetverbinding nodig hebben. Kleine bedrijven gebruiken vaak netwerken en routers bedoeld voor consumenten. Dat bespaart geld, maar maakt je netwerk minder veilig of onbeheersbaar. Een nieuwe generatie routers mengt clouddiensten met snelle hardware, en voegt daar eenvoudige managementtools aan toe.

De nieuwste routers van Netgear bieden ondersteuning voor de nieuwe 802.11ac standaard voor een snelle draadloze verbinding, en werken met de nieuwste fiber-to-the-home infrastructuren. Wat deze routers ideaal maakt voor kleine bedrijven, is het Genie management platform in de cloud. Dit geeft een grafische weergave van je netwerk en laat toegang en diensten makkelijk beheren.

Genie+ biedt daarnaast nog apps van derde partijen, waaronder tools voor monitoring, veiligheid en cloud backup. Genie+ is een ontwikkelaarsplatform, je kan dus de SDKs downloaden en je eigen netwerksoftware schrijven. Netgear controleert bovendien de apps voor ze ter beschikking worden gesteld om te downloaden.

Advertentie