12. Een lage PUE-waarde Eén van de vaakst gehoorde termen om de energie-doeltreffendheid van een datacenter te meten, is de PUE-waarde. PUE staat voor Power Usage Effectiveness, en staat voor de evrhouding tussen het totale energieverbruik en het energieverbruik dat nodig is om de ICT-infratsructuur draaiende te houden. De rest van de energie wordt besteed […]

Advertentie

12. Een lage PUE-waarde
Eén van de vaakst gehoorde termen om de energie-doeltreffendheid van een datacenter te meten, is de PUE-waarde. PUE staat voor Power Usage Effectiveness, en staat voor de evrhouding tussen het totale energieverbruik en het energieverbruik dat nodig is om de ICT-infratsructuur draaiende te houden.

De rest van de energie wordt besteed aan omringende infratsructuur zoals verlichting, koeling en andere stroomverbruikende toestellen zoals sensors, camera’s enzovoort. Hoe lager de PUE, hoe efficiënter er dus wordt omgesprongen met energie. Vraag dus vooral naar de PUE-waarde van het datacenter, en vraag ook hoe ze die kunnen bewijzen.

13. Een lage WUE-waarde
Niet alleen stroom wordt steeds duurder en schaarser (denk maar aan de stroomuitvallen van de voorbije jaren in diverse regio’s) maar ook water gaat die weg op. “Het spaarzaam omspringen met water zal dan ook steeds hoger op de agenda komen te staan”, aldus Ken Baker, senior consultant bij HP EMEA. Datacenters die dat kunnen aantonen, hebben dus ook een streepje voor.

“Bijkomend voordeel voor het milieu is dat er daardoor ook veel minder chemicaliën in de vorm van biocides in het milieu terecht komt”, voegt Jack Quadflieg, Regional Sales Manager voor Jaeggi Belgie/Nederland, hier nog een ecologisch argument aan toe.

Net zoals voor stroom is ook hier een coëfficiënt voor uitgedacht: WUE, kort voor: Water Usage Effectiveness. 

14. Een certificaat na audit
Er zijn bijzonder veel organisaties die zich specialiseren in audits van datacenters. Dienstenleveranciers, uiteraard, maar ook bedrijven die eigen hardware verkopen en dus van nature de datacenter omgeving hebben leren kennen. Fujitsu, bijvoorbeeld, biedt assessments en certificaten rond de risico’s die een datacenter belagen als rond energie-efficiëntie. De meeste datacenters zullen intussen wel één of meerdere van deze certificaten kunnen voorleggen.

15. ITIL-certificaten
Eigenlijk kunt u geen ITIL-certificaat behalen als organisatie. Maar als een datacenter diverse ITIL-experts in huis heeft, kunt u wellicht al op beide oren slapen. Waarom dit belangrijk is? “Wie zoals in ITIL beschreven is een volledige configuration management database (CMDB) heeft aangelegd van alle items in het datacenter, inclusief een blauwdruk van hoe alles met elkaar verbonden is, is meestal ook snel in staat om de oorzaak van een incident te bepalen en het op te lossen nog voor de situatie escaleert”, aldus Erwin Moock, operational manager voor de datacenters van Smals.

16. Andere certificaten
Er zijn nog tal van andere certificaten van officiële instanties die u kunnen overtuigen dat u met een professioneel datacenter te maken hebt. Van de TIER 1 tot 4-kwalificatie die werd opgesteld door de Telecommunications Industry Association in het zogeheten document ANSI-TIA 942 over diverse ISO-certificeringen tot de Ashrae aanbevelingen rond temperatuur en luchtvochtigheid: alle helpen om de kwaliteit van een datacenter te objectiveren door ze te toetsen aan externe waardemeters.

Laat u niet overdonderen maar maak anderzijds toch duidelijk dat u toch objectief meetbare kwaliteitslabels verwacht.

Advertentie