Ubuntu op de smartphone heeft nog heel wat obstakels te overwinnen, maar er valt ook heel wat voor te zeggen. Kan het slagen op een markt gedomineerd door Apple en Android?

Advertentie

Ik denk niet dat Ubuntu voor smartphones het Androidplatform zal kunnen verslagen. Maar weet je wat? Zelfs met hun late start, denk ik dat de ze wel een kans hebben om het te maken op de smartphonemarkt.

Tijdens de afgelopen dagen heb ik op CES gesproken met Mark Shuttleworth, oprichter van Canonical, en Ubuntu’s community manager Jono Bacon over hun plannen. Ik heb ook een blik kunnen werpen op een vroege versie van Ubuntu voor smartphones.

Op basis daarvan heb ik deze lijst opgesteld met vier redenen waarom de Ubuntu-smartphone kan slagen.

4) Ubuntu Unity interface

Zelfs in dit vroege stadium heeft Ubuntu voor de smartphone al de mooiste smartphone interface die ik ooit heb gezien. Ik was altijd al van mening dat Ubuntu’s standaard interface, Unity, eigenlijk bedoeld was voor aanraakschermen. Nu ik het op een telefoon heb gezien, komen de voordelen pas echt naar voor.

Volgens Bacon zal je al vanaf begin maart de kans krijgen om de software te installeren op Galaxy Nexus-telefoons, en zo zelf Ubuntu voor smartphones te ontdekken.

3) Eenvoudig upgraden

Shuttleworth wees erop dat Ubuntu voor smartphones, net zoals  de desktopversie, voortdurend van updates zal worden voorzien. Dat in tegenstelling tot Android, waar je vaak voor eeuwig vast zit aan de versie die bij aankoop op je toestel draait.

Bacon voegde daar wel aan toe dat ze voor updates niet hetzelfde model zullen gebruiken als bij de desktop. Er zal niet één universeel image zijn, dat door alle telefoons kan gebruikt worden. Elk model zal zijn eigen image nodig hebben, zodat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de hardware.

2) Compatibel met software voor Ubuntu desktop

Ik was bezorgd dat ontwikkelaars Ubuntu zouden laten links liggen. Er is al genoeg geld te verdienen met Android en iOS, en de voorraad programmeurs is niet oneindig. Maar Bacon deed me realiseren dat alle bestaande Ubuntu-applicaties – LibreOffice, Gimp, Rhytmbox etc. – ook op Ubuntu-smartphones kunnen draaien.

De apps correct laten weergeven op de interface van de telefoon zal wel wat werk in beslag nemen, maar dat is het eenvoudige deel. De kernfunctionaliteiten van tienduizenden apps zijn reeds beschikbaar.

Om het voor ontwikkelaars eenvoudiger te maken om hun desktop apps naar de telefoon te brengen, wil Ubuntu de programmeurs voorzien van QML-widgets voor snelle interface-ontwikkeling.  QML is, samen met HTML5 en OpenGL, native voor Ubuntu op smartphones.

Wat dit betekent is dat elke Linux-programmeur ook voor de smartphone zal kunnen programmeren. Bijna duizend ontwikkelaars zijn volgens Bacon al bezig met de ontwikkeling van Ubuntu smartphone apps. Ubuntu zal daarom bij de lancering al duizenden apps beschikbaar hebben.

1) High-end en nieuwe markten

Ubuntu voor smartphones komt in twee modellen, zowel voor low-end als voor high-end toetellen.

Shuttleworth gelooft dat de goedkope low-end smartphones met Ubuntu ideaal zouden zijn voor derdewereldlanden en nieuwe markten. In het high-end model kunnen gebruikers hun smartphone zowel als telefoon en als desktop gebruiken.

Een smartphone gebruiken om je desktop op te starten is helemaal niet zo’n gek idee. Shawn Dubravac, CEA’s hoofdeconoom, vertelde op CES dat 65 procent van de taken die we op onze smartphone uitvoeren niets te maken hebben met communicatie. Shuttleworth en co zetten dus gewoon de volgende stap in de natuurlijke evolutie van de smartphone.

Ten slotte zei Bacon nog het volgende: “We willen een telefoon bouwen waar gebruikers van houden. Een telefoon die mooier is dan Apple, en even krachtig als Android, maar steunend op het openbron nalatenschap van Ubuntu.”

Ik hou van die visie op Ubuntu voor smartphones, en hoop dat ze tot uitvoer zal worden gebracht. Omwille van bovenvermelde redenen, denk ik dat het wel eens zou kunnen lukken.

Advertentie