Mozilla laat op CES de voortgang zien van zijn Firefox OS. Een van de leukste nieuwe functies is de mogelijkheid om websites te transformeren naar mobiele apps. Onze collega’s van CNet News spraken tijdens de technologiebeurs in Las Vegas met Christian Heilmann, de hoofdontwikkelaar van Firefox OS. Dit opensource-besturingssysteem moet vanaf dit jaar een open […]

Advertentie

Mozilla laat op CES de voortgang zien van zijn Firefox OS. Een van de leukste nieuwe functies is de mogelijkheid om websites te transformeren naar mobiele apps.

Onze collega’s van CNet News spraken tijdens de technologiebeurs in Las Vegas met Christian Heilmann, de hoofdontwikkelaar van Firefox OS. Dit opensource-besturingssysteem moet vanaf dit jaar een open concurrent worden voor iOS, Android en Windows Phone.

Heilmann toonde tijdens de beurs enkele nieuwe functies die we nog niet eerder zagen bij concurrerende platforms. Zo wil Mozilla het mogelijk maken om websites te veranderen in mobiele apps met hulp van manifestbestanden

“Appmarktplaatsen zijn op dit moment een beetje hetzelfde als de oude Yahoo Directory voor Google langskwam en dat model opschudde”,  zegt hij. “Dit kan hetzelfde effect hebben.”

Volgens Mozilla kunnen websites worden ingedeeld in de juiste categorieën door te kijken naar de verwijzingen in het eerder genoemde manifest.

De stichting achter de Firefox-browser heeft ook de manier onder de loep genomen waarmee apps omgaan met privacy. Volgens Sid Stamm, die zich bezighoudt met privacy bij Mozilla, zal Firefox OS meer rekening houden met protocollen als Bluetooth en gevoelige onderdelen als de contactlijst.

Dat moet leiden tot een systeem waarbij de meeste toestemmingen in een lijst verschijnen bij het installeren van een app. In dat opzicht is de functie niet veel anders als die van Android.

Maar als een app bijvoorbeeld toegang wil krijgen tot je contactlijst, zou een apart venster in beeld moeten komen dat je om toestemming vraagt als je de app voor het eerst gebruikt.

“Als we de vragen over dit soort toestemmingen relevant kunnen maken voor de gebruiker op dat specifieke moment, zal dit hen helpen om beter geïnformeerde keuzes te maken”, zegt Stamm.