Gebruikers van Windows Phone klagen dat ze geen toegang krijgen tot Google Maps. Na verdenking van vals spel zegt Google de blokkade nu te zullen opheffen. Sinds de eerste week van januari klaagt een groep Windows Phone-gebruikers dat zij niet in staat zijn om via de ingebouwde browser het domein maps.google.com te bezoeken. Wie de […]

Advertentie

Gebruikers van Windows Phone klagen dat ze geen toegang krijgen tot Google Maps. Na verdenking van vals spel zegt Google de blokkade nu te zullen opheffen.

Sinds de eerste week van januari klaagt een groep Windows Phone-gebruikers dat zij niet in staat zijn om via de ingebouwde browser het domein maps.google.com te bezoeken. Wie de kaartendienst wil bezoeken met de mobiele IE10-browser, wordt in plaats daarvan omgeleid naar de thuispagina van Google.

Optimalisatie

Nadat speculaties de kop opstaken dat Google zijn Maps-dienst moedwillig blokkeerde op Windows Phone, kwam de zoekmachine met de volgende verklaring:

“De mobiele webversie van Google Maps is geoptimaliseerd voor WebKit-browsers zoals Chrome en Safari. Omdat Internet Explorer echter geen WebKit-browser is, zijn Windows Phone-toestellen niet in staat om Google Maps te gebruiken voor het mobiele web.”

Toch konden eigenaren van Windows Phone 7.5 in het recente verleden de Google-dienst wel tot op zekere hoogte gebruiken. Bovendien kunnen gebruikers van Windows 8/RT de kaartendienst zonder problemen gebruiken in IE10.

Tegenover Gizmodo wees Microsoft nog eens op dit feit: “Internet Explorer op Windows 8 en Windows 8 gebruiken dezelfde rendering engine”, zei een woordvoerder desgevraagd.

Omdat Google onlangs heeft aangegeven dat het voorlopig niet van plan is om toegewijde apps te ontwikkelen voor de nieuwe Windows-platforms, leek de zoekmachine zijn rivaal een hak te willen zetten met deze blokkade. Dat bleek vooral uit het feit dat de dienst wel degelijk toegankelijk was na enkele simpele aanpassingen.

Koerswijziging
Afgelopen weekend is Google echter ineens van koers gewijzigd. Tegenover The Next Web verklaarde het dat Google Maps zich in het verleden niet naar behoren gedroeg in de mobiele versie van IE10. Omdat bepaalde basisfuncties niet goed werkten, had het besloten om Windows Phone-gebruikers daarom door te verwijzen naar de hoofdpagina.

“Recente verbeteringen aan IE mobile en Google Maps zorgen nu voor een betere ervaring en we werken momenteel aan het verwijderen van de doorverwijzing”, zegt Google.

“We zullen doorgaan om de compatibiliteit van Google Maps te testen met andere mobiele browsers om zo de best mogelijke ervaring voor gebruikers te kunnen garanderen.”