Microsoft vindt dat Google het Windows Phone-platform op oneerlijke wijze benadeelt, omdat het geen volledige toegang geeft tot zijn YouTube-videoportaal. Vice-president Dave Heiner klom dinsdag in de pen op de bedrijfsblog om zijn grieven te uiten over Googles houding tegenover Windows Phone. Volgens de Microsoft-man blokkeert de zoekmachine al sinds 2010 toegang tot de metadata […]

Advertentie

Microsoft vindt dat Google het Windows Phone-platform op oneerlijke wijze benadeelt, omdat het geen volledige toegang geeft tot zijn YouTube-videoportaal.

Vice-president Dave Heiner klom dinsdag in de pen op de bedrijfsblog om zijn grieven te uiten over Googles houding tegenover Windows Phone. Volgens de Microsoft-man blokkeert de zoekmachine al sinds 2010 toegang tot de metadata van YouTube, wat het smartphoneplatform een serieuze achterstand geeft.

YouTube biedt meerwaarde
“Ondanks nauwkeurig regeringsonderzoek weerhoudt Google Microsoft er nog steeds van om zijn klanten fatsoenlijke toegang te bieden tot YouTube”, zegt Heiner op zijn Technet-blog. “Dit is een belangrijk probleem omdat klanten veel waarde hechten aan YouTube-toegang op hun telefoon: YouTube-apps op het Android- en Apple-platform behoorden tot de meest gedownloade mobiele applicaties van 2012.”

De vicepresident doelt daarmee op antitrustonderzoek naar de zoekmachine in zowel Europa als de Verenigde Staten.

Volgens Heiner willen de medewerkers van YouTube zelf wel meewerken, maar is hen verboden om mee te werken. “Nog vorige maand kregen we van YouTube te horen dat topmensen bij Google hen hebben gezegd om geen eersteklas YouTube-ervaring in te schakelen op Windows Phone.”

Vanwege de beperkte toegang is Microsoft naar eigen zeggen nu gedwongen om een herverpakte website aan te bieden van het videoportaal, terwijl apps op de andere platforms veel meer mogelijkheden bieden.

Google gaf in december een heel andere reden voor zijn weigering om apps te bouwen voor het onlangs gelanceerde Windows Phone 8 (en ook Windows 8).

“We zijn erg voorzichtig over waar we investeren en zullen gaan waar de gebruikers zijn. Maar die zijn niet te vinden op Windows Phone of Windows 8”, zei een van de topmensen van Google Apps Clay Bavor.

Goede voornemens
Microsoft laat het er echter niet bij zitten, wat duidelijk blijkt uit Heiner’s slotalinea:

“Hopelijk wordt Google wakker in het nieuwe jaar met het goede voornemen om zijn leven te beteren en zich aan te passen aan antitrustwetgeving. Zoniet, dan wordt 2013 hopelijk het jaar waarin antitrusttoezichthouders de vastberadenheid tonen die Google lijkt te missen”, aldus Heiner.