BeiDou, China’s antwoord op het gps-satellietnetwerk, is voortaan beschikbaar voor makers van navigatiesystemen. Het netwerk is sinds donderdag beschikbaar. Sindsdien levert het onder meer plaatsbepaling, navigatie, tijdstippen en berichten voor China en de rest van Azië. het kan locaties bepalen tot op tien meter en een snelheid tot op 0,2 meter per seconde bepalen. Een […]

Advertentie

BeiDou, China’s antwoord op het gps-satellietnetwerk, is voortaan beschikbaar voor makers van navigatiesystemen.

Het netwerk is sinds donderdag beschikbaar. Sindsdien levert het onder meer plaatsbepaling, navigatie, tijdstippen en berichten voor China en de rest van Azië. het kan locaties bepalen tot op tien meter en een snelheid tot op 0,2 meter per seconde bepalen.

Een woordvoerder van BeiDou Navigation Satellite System (BDS) zegt aan China Daily dat het bedrijf verwacht dat makers van navigatietoestellen met de satellieten van BeiDou tegen 2015 15-20 procent marktaandeel in China zullen halen.

Maar de ambitie is om in eigen land tegen 2020 70 tot 80 procent van de door gps-gedomineerde markt te bezetten.

De eerste satelliet van het netwerk werd al in 2000 gelanceerd. Sinds 2003 wordt het onder getest voor verkeer, weersvoorspelling en rampen.

Weg van de VS
China wil met zijn eigen navigatienetwerk niet afhankelijk zijn van het Amerikaanse gps-netwerk. Ook Rusland en Europa werken daarom aan een eigen variant. Zo had Rusland in de jaren ‘90 Glonass, wat later in verval raakte maar dat sinds eind 2011 weer operationeel is.

Europa heeft Galileo dat pas vanaf 2014 operationeel moet zijn en als ambitie heeft om nauwkeuriger te zijn dan gps.

Advertentie