De Europese Commissie vraagt niet langer aan het Europees Hof van Justitie om ACTA te onderzoeken. De haalbaarheid is niet realistisch. ACTA is een internationaal vertrag over namaak en piraterij. Wereldwijd zorgde het voor veel discussie en commotie. Ook in Europa kwam het tot een twist tussen het Europees Parlement, dat het voorstel afkeurde, en […]

Advertentie

De Europese Commissie vraagt niet langer aan het Europees Hof van Justitie om ACTA te onderzoeken. De haalbaarheid is niet realistisch.

ACTA is een internationaal vertrag over namaak en piraterij. Wereldwijd zorgde het voor veel discussie en commotie. Ook in Europa kwam het tot een twist tussen het Europees Parlement, dat het voorstel afkeurde, en de Europese Commissie.

Die laatste wou het verdrag ondanks de afkeuring toch nog toetsen bij het Europees Hof van Justitie. Die moest nagaan in welke mate de maatregelen van ACTA conform de Europese wetgeving zijn.

De bedoeling was om na het oordeel van het Hof ACTA al dan niet aan te passen en alsnog proberen door te duwen. Maar de Commissie beseft dat er geen realistische kans is dat het verdrag zal worden goedgekeurd.

Al betekent dat niet noodzakelijk het einde van drastische of complexe wetten die internetgebruik aan banden kunnen leggen. Net zoals met elke nieuwe wet bestaat de kans dat er binnen enkele maanden of jaren vergelijkbare voorstellen komen.

Advertentie