Nieuws

IBM voorspelt computers die ruiken en voelen

Naar jaarlijkse gewoonte voorspelt IBM vijf innovaties die het de komende vijf jaar ziet doorbreken.

De technologiereus speelt met zijn voorspellingen dit jaar in op de zintuigen. Die van u blijven onaangetast, maar die van uw computer krijgen een serieuze upgrade.

Voelen
Tegen 2017 verwacht IBM dat we zullen voelen via onze smartphone. Drukgevoelige technologie, het doorgeven van de trilfuncties, het zal er toe leiden wat we heel anders zullen winkelen. Maar ook gezondheidszorg zal er door verbeteren.

Zien
Een systeem dat niet enkel beelden en data toont, maar ze ook zelf begrijpt. Computers zullen dus texturen en kleuren herkennen en vooral: er een inzicht in krijgen. Kort samengevat: wanneer u onder een MRI- of CT-scan gaat, zal de scanner zelf nadien kunnen zeggen of er iets mis is met u. Op medisch vlak welteverstaan.

Horen
Spraakherkenning is niet nieuw, maar volgens IBM zal dit binnen vijf jaar serieus gevorderd zijn. Systemen zullen geluiden correct interpreteren en detecteren op verschillende frequenties. Dat zorgt er voor dat zo’n systeem ons kan waarschuwen bij gevaar.

Maar niets is te gek voor de big blue van de IT-industrie. Zo gaan ze er van uit dat machines gebrabbel of gehuil van een baby kunnen omzetten in een signaal dat ouders of artsen vertelt wat het kind wil zeggen.

Smaak
Ingrediënten tot op moleculair niveau ontleden en zo tot unieke en nieuwe smaken komen. Meer nog: door algoritmes de chemische structuur achterhalen en bepalen waarom iemand verzot is op een bepaalde smaak. Kortom: meer verfijning en lekkerder eten.

Ruiken
Sensoren die een verkoudheid of andere ziekte detecteren door je adem grondig te analyseren. Maar even goed een systeem die de lucht en de bodem in geen tijd kunnen analyseren, of een manier om te controleren of een ziekenhuiskamer volledig steriel is. Uiteraard in combinatie met een systeem dat telkens bijleert.

Persoonlijk zien we ook andere mogelijkheden die IBM over het hoofd heeft gezien. Een systeem dat detecteert wanneer je dronken naar je baas of (ex)partner wil mailen. Of een systeem dat geen toegang geeft tot het bedrijf wanneer je te veel look of te weinig deodorant hebt gebruikt.

We zijn al op weg
IBM laat elk jaar vlak voor kerst zijn lijst met 5 voorspellingen los. Je kan er wel sceptisch rond zijn. Zo gaat het vooral om voorspellingen waar IBM vandaag zelf op investeert. Ze voorspellen is ze maken en u er van doen dromen is het verkopen ervan.

Al zijn bepaalde zaken vandaag al wel in ontwikkeling. Zo zullen computers over bepaalde zaken zelf kunnen bijleren en zal medische beeldvorming alleen maar verbeteren in de toekomst. Of dat exact binnen vijf jaar zal zijn, zullen we tegen dan ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business