Printers hebben een vaste stek veroverd binnen bedrijven, maar blijven daar traditioneel ook ‘vast’ staan. Binnen de bedrijfsomgeving kunt u printopdrachten dan voltooien, maar van zodra u buiten het bedrijfsnetwerk gaat, is uw printer onbereikbaar. Enkele initiatieven en technologieën brengen daar verandering in. Pull printing of "Follow me" printing Met ‘Follow Me printen’ of ‘Pull […]

Advertentie

Printers hebben een vaste stek veroverd binnen bedrijven, maar blijven daar traditioneel ook ‘vast’ staan. Binnen de bedrijfsomgeving kunt u printopdrachten dan voltooien, maar van zodra u buiten het bedrijfsnetwerk gaat, is uw printer onbereikbaar. Enkele initiatieven en technologieën brengen daar verandering in.

Pull printing of "Follow me" printing
Met ‘Follow Me printen’ of ‘Pull Printing’ wordt de band tussen een pc en een bepaalde printer verbroken. Zo kunnen printopdrachten op elke gekoppelde printer of multifunctional worden uitgevoerd.

Zelfs vanuit het ene gebouw naar het andere. Het is een vorm van Printing On demand of beveiligd printen, die aan belang wint maar niet nieuw is.

Printopdrachten worden pas uitgeprint als de gebruiker bij de printer staat en zich identificeert met een chipkaart of pincode. Zo kunnen vertrouwelijke documenten niet in verkeerde handen vallen.

In de praktijk gaan alle printjobs in een tijdelijke map of ‘queue’ tot deze worden geactiveerd. Hiermee kunnen gebruikers veilig printen op een machine naar keuze, zodat de printhoeveelheden en kosten beperkt worden. Terwijl de flexibiliteit en de beveiliging van documenten toeneemt.

Mobile printing of ePrinting
Mobile Printing of ePrinting moet ervoor zorgen dat uw printer overal bereikbaar is om op afstand prints af te leveren. Die kan u dan bijvoorbeeld aanpakken als u op kantoor arriveert.

ePrinting kan handig zijn voor uzelf of voor uw collega’s. Zo kunt u een verslag rechtstreeks op kantoor laten afdrukken, zodat een andere dienst verder kan met uw gegevens.

Er zijn al printers op de markt met specifieke ePrint-mogelijkheden, en die bieden wel wat mogelijkheden. Zo is de installatie van een specifieke ePrint-compatibele printer een stuk eenvoudiger.

Tijdens de initiële ingebruikname krijgt u bijvoorbeeld bij HP een uniek e-mailadres dat gekoppeld is met uw printer. Door documenten te mailen naar dat adres, worden ze integraal afgedrukt.

U kunt voor ePrinting uw huidige printer gebruiken, maar dan zijn er wel de nodige beperkingen. Via Google Cloud Print kunt u bijvoorbeeld een printer in enkele seconden koppelen aan uw Gmail-account, maar dat moet u wel geregistreerd zijn bij de Google-dienst.

Daarnaast moet de computer waarop de printer is aangesloten, steeds actief zijn om inkomende printopdrachten te verwerken.

Smartphones
Ook de smartphone speelt mee in dit verhaal. Een hele hoop fabrikanten hebben ondertussen al specifieke apps beschikbaar voor verschillende mobiele besturingssystemen, waarmee u via een smartphone vanaf overal kan printen.

Combineer dit met een cloudopslagdienst die u kan raadplegen op je smartphone, en er ontstaat een samenwerking waar u altijd en overal uw eigen documenten kan aanpassen en direct printen op afstand.